Profile picture for user email_registration_YRJkxvEnci

Manon Bagijn

Directeur, Sylia Lifesaving Jewellery
Directeur, Sylia Lifesaving Jewellery
Digitalisering
Hulpmiddel
Medisch technologische innovaties
Wearable
Een alarmknop, maar dan als sieraad. Winkeleigenaresse Manon Bagijn (56) bedacht en ontwikkelde dit samen met een ambulancechauffeur en huisarts. Want ouderen zouden een gewone alarmknop niet willen dragen, soms met schrijnende situaties tot gevolg. “Ze vinden het stigmatiserend.”

De bevriende ambulancechauffeur kwam bij Manon met zijn ervaringen. “Hij zei dat hij zo vaak mensen moet ophalen die ergens liggen en hun alarmknop niet omhebben omdat ze hem maar lelijk vinden”, zegt de winkeleigenaresse. “Dan liggen ze dus ik weet niet hoelang ergens op de grond.” Manon Bagijn, die zelf werkzaam was in de zorg voordat ze haar winkel Mevrouw Bagijn.

begon, vond dat er iets mee gedaan moest worden. En zo startte het proces richting een oplossing. “We moesten erover nadenken wat praktisch was. Het moest chique zijn, maar ook stoer voor een man. En voor jong en oud, want er zijn ook jongeren die zo’n alarmknop moeten dragen.”

Hoesje SYLIA
Uiteindelijk ontwikkelde Manon een gepatenteerd hoesje waar de meeste alarmknoppen in kunnen, verwerkt óp het sieraad. “Met speciale lijm. Als je een ketting hebt, dan zit het hoesje erachter. Of we hebben gewoon mooie polsbandjes voor als-ie om de pols gaat.” Je klikt vervolgens de alarmknop in het hoesje en kan hem indrukken in geval van nood. “Het mooie ervan is dat je hem er ook makkelijk uit kan halen, bijvoorbeeld om een batterij te vervangen.”

Innovaties die Manon versnelt

Sylia Lifesaving Jewellery