VOM: Voice of Medicine
Een applicatie waarbij je de belangrijkste onderdelen van de bijsluiter (van een geneesmiddel) kunt vinden en beluisteren. De doelgroep van de app zijn laaggeletterden, maar we willen in de toekomst uitbreiden naar verschillende talen.

Utrecht
- Concept
- Ontwikkeling
- Testen
- Pilot
- Implementatie
- Opschaling
Over de innovatie
Concept
Korte omschrijving
VOM is een applicatie waarbij je de belangrijkste punten van de bijsluiter in audiovorm kunt vinden, de laaggeletterden kunnen met VOM de bijsluiter beluisteren, totdat het begrepen wordt. Het is een simpele applicatie, waarbij de barcode van het medicijn dient gescand te worden en daarna kan de bijsluiter meteen en vaak het nodig is beluisterd worden.
Probleemstelling
1 op 9 Nederlanders kampt met laaggeletterdheid! Dit houdt in dat ze niet kunnen lezen en schrijven of moeite hebben hiermee. Dit geldt ook voor het lezen van een bijsluiter. Laaggeletterden kunnen de bijsluiter van een geneesmiddel niet lezen. Dit heeft gevolgen, namelijk complicaties, ziekenhuisopnames en huisartsbezoeken. Dit kost de overheid zo'n 127 miljoen euro per jaar!
Oplossing
Met VOM kun je de barcode van de medicijn scannen, hierna kun je de bijsluiter beluisteren ipv. lezen. Er zit hier geen limiet aan, het kan zo vaak beluisterd worden totdat het begrepen wordt, hierdoor wordt het medicijn juist ingenomen en ontstaat het probleem (hierboven beschreven) niet meer.
Unieke kenmerken
Het feit dat je de bijsluiter kunt beluisteren, dat bestaat niet.
Ontwikkeling
Beschrijving technologie of dienst
De barcode van het medicijn dient gescand te worden met de app, hierna kan de bijsluiter worden beluisterd. Hoe het qua technologie werkt, dat weet de app- ontwikkelaar waarmee we contact hebben, hier durven wij geen uitspraak over te doen. De app- ontwikkelaar Lucas Pijfers geeft wel aan dat het makkelijk uitvoerbaar is.
Concurrentie
Wij hebben (nog) geen concurrentie. Door het onjuist innemen van een geneesmiddel, ontstaan er veel kosten. Dit komt door complicaties, ziekenhuisopnames en huisartsbezoeken, dit kost de overheid zo'n 127 miljoen euro per jaar. Als de laaggeletterden gebruik maken van de app, dan kunnen er heel veel kosten bespaard worden.
Doelgroep
We willen beginnen met de laaggeletterden, Nederland telt 1,3 miljoen laaggeletterden (uit meerdere bronnen komt dit naar voren. 1 op de 9 Nederlanders is laaggeletterd.
Verdienmodel
Wij willen de app toegankelijk maken voor iedereen, dus het liefst gratis. Wij willen de app maken uit subsidies en/of gewonnen geldprijzen. Als de app eenmaal op de markt is willen we geld verdienen door reclame te maken voor verschillende diensten en/of bedrijven.
Intellectueel eigendom
Dit wilden wij wel heel graag, maar voor een applicatie is dit bijna niet mogelijk.
Testen
Doelstelling testfase
wij hebben nog niks getest, maar als we dit zouden doen dan zou ik de volgende vragen graag beantwoord willen zien:
- Is het handig om naast alleen audio ook schriftelijk de bijsluiter erbij toe te voegen? Alleen dan in grote letters en B1 niveau Nederlands
- Vinden jullie een website handig?
- Is het handig om naast alleen audio ook schriftelijk de bijsluiter erbij toe te voegen? Alleen dan in grote letters en B1 niveau Nederlands
- Vinden jullie een website handig?
Beschrijving testfase
Dit hebben wij nog niet gedaan
Testresultaten
N.V.T.
Uitdagingen
De bijsluiters vertalen naar verschillende talen, dat wordt toch een van onze grootste uitdagingen.
Pilot
Beschrijving pilotfase
Wij willen het eerst proberen bij een aantal laaggeletterden om te kijken of er nog aanpassingen moeten worden doorgevoerd.
Betrokken partners
Wij hebben al wel contact gehad met verschillende partijen, zoals apothekers, stichting lezen en schrijven, de mensen van de Izovator Awards (waaronder iemand van de Kamer van Koophandel en iemand van Zilverenkruis Achmea), wij willen ze er pas bij betrekken als we al een pilot hebben gedraaid etc., daarom doen wij ook mee met de SHC
Maatschappelijke effecten
Het helpen van mensen, dus onafhankelijkheid, veilig medicijngebruik, geen schaamte en angst met betrekking tot het zijn van laaggeletterd. Daarnaast worden de maatschappelijke kosten vermindert.
Onderzoeksresultaten
N.V.T.
Implementatie
Organisatie
Wij willen een klein bedrijfje als team opstarten. Hoe wij dit nog gaan vormgeven staat nog niet vast, zover zijn we nog niet.
Ondernemer
De ondernemers zijn de teamleden van team Novelty, dus: Elay Ahmadzai, Israa Ahmed, Dilara Ceylan en Noura El Khattabi! Wij zijn Management in de Zorg, 2ejaarsstudenten.
Implementatiestrategie
Wij hebben al contact gehad met de stichting lezen en schrijven, zij waren er enthousiast over en wij zouden ze op de hoogte houden. Ook hebben we apothekers gesproken, die waren ook enthousiast.
Communicatie en marketing
Wij willen zowel de markt benaderen, als de innovatie onder aandacht brengen. Wij hebben al meegedaan aan de Izovator Awards en daar zijn wij tweede geworden, dus VOM is al een beetje bekend bij een aantal mensen, maar hoe we de markt nou echt willen benaderen weten we niet helemaal en daar hebben wij uw hulp bij nodig!
Behaalde prestaties of gewonnen awards
2e plaats Izovator Awards
Opschaling
Productontwikkeling
De bijsluiter niet alleen in audiovorm geven, maar ook schriftelijk en dan met grotere letters en B1 niveau Nederlands. Ook willen wij het vertalen naar verschillende talen, zodat we een grotere doelgroep kunnen bereiken.
Groeiscenario
Zie omschrijving Productontwikkeling
Planning
De missie van VOM is om laaggeletterden op een makkelijke en verstaanbare wijze te ondersteunen bij medicijngebruik. Ons doel hierbij is om de kosten en het aantal gevallen van verkeerd medicijngebruik onder de Nederlandse laaggeletterden te halveren, dit willen wij hebben gerealiseerd in 2025. De kernwaarden onafhankelijkheid en veiligheid staan hierbij centraal.
Internationale ambitie
Aangezien in Amerika 1/3e deel laaggeletterd is, willen wij zeker internationaal doorbreken. Daarnaast willen we de app in verschillende talen beschikbaar maken. Wij zijn er van overtuigd dat meerdere landen hier wat aan hebben.
Financiële prognose
Hier is helaas nog niet echt veel aandacht aan besteed, het zit nog echt in het 'idee-fase'. Wij hopen hierbij op begeleiding.
Onder het kopje intellectueel eigendom geef je aan dat dat voor een applicatie bijna niet mogelijk is.
Nu is het wel degelijk mogelijk om voor een applicatie een octrooi te verkrijgen als deze een uitvinding bevat die nieuw, inventief en industrieel toepasbaar is. Ook een auteursrecht kan mogelijk zijn op een applicatie. Daarnaast kan nog sprake zijn van een databaserecht.
Mocht je vragen hebben met betrekking tot intellectueel eigendom, dan kan ik wellicht je vragen beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Arjan