Drempelhulp het Hoppertje
De unieke binnenkomer voor thuis en onderweg - voor elke klus. Het Hoppertje is een innovatieve opvouwbare drempelhulp voor alles dat rijdt en rolt en loopt tot 300 kg. Hij is traploos te gebruiken voor drempels tussen 2 en 15 cm.

Zeeland
- Concept
- Ontwikkeling
- Testen
- Pilot
- Implementatie
- Opschaling
Over de innovatie
Concept
Korte omschrijving
Het Hoppertje is het prijswinnende opvouwbare mobiele gereedschap voor hoogteverschillen en drempels tot 15 cm (getest). Hij is geschikt voor alles wat rijdt en rolt en loopt tot 300 kilogram en dus net zo gemakkelijk voor mensen die langer thuis willen blijven wonen als voor gebruik onderweg. Hij is een van de kleinste en lichtste in zijn soort, met een aantrekkelijk en niet medicaliserend design en gedeponeerd voor heel Europa.
Probleemstelling
Een derde van de zorgverleners wijst de cliënt niet op hulpmiddelen voor mobiliteit. Dat is een 'valkuil' in preventiemaatregelen en in het revitaliseren van de betrokkene. Want afnemende mobiliteit is een belangrijke beslisfactor om het zelfstandig thuiswonen al dan niet op te geven.
Oplossing
Het Hoppertje is een uniek omgevingshulpmiddel dat ertoe bijdraagt dat mensen minder snel vallen in en om huis, gemakkelijker naar buiten kunnen om te blijven bewegen en in hun dagelijkse levensbehoeften en netwerk te kunnen blijven voorzien. Het Hoppertje kan hiermee een bijdrage leveren aan valpreventie ( 800 miljoen aan jaarlijkse kosten bij ouderen) aan minder isolatie (als mensen hun huis niet uit kunnen vanwege drempels) en aan een vitaler leven. Uiteindelijk schelen deze factoren ook in de zorgkosten. Kopers geven aan dat zij met het Hoppertje hun actieradius en mobiliteitsmogelijkheden daadwerkelijk hebben vergroot.
Unieke kenmerken
De opvouwbaarheid, het lage gewicht, de universele toepasbaarheid in en buiten het zorgcircuit, het aantrekkelijke ontwerp en het gemak om het Hoppertje zelf naar wens mee te nemen voor 'onneembare drempels' onderweg.
Website
Ontwikkeling
Beschrijving technologie of dienst
Het Hoppertje bestaat uit 4 aluminium delen die met scharnieren aan elkaar zijn bevestigd. Na uitvouwen wordt de voorkant van het Hoppertje over de verhoging of drempel gelegd. Het Hoppertje past op elke rand of drempel met een breedte van minimaal 80 cm. Het oppervlak is voorzien van een antislip profiel.
Specificaties van het Hoppertje:
+Gewicht 4,6 kilogram
+traploze overbrugging van hoogtes tussen 2 cm. en 15 cm. (geteste hoogte). Omdat het Hoppertje met de voorkant over de drempel ligt, verandert de hellinghoek naarmate hij op een hogere of lagere drempel wordt neergelegd
+afmetingen 48 x 80 cm. uitgevouwen, 48 x 20 x 18 cm. ingevouwen
+draaglast tot 300 kilogram
+materiaal 2,5 mm. aluminium met antislip, scharnieren roestvrij staal
+innovatief, aantrekkelijk en universeel uiterlijk
+zeer gemakkelijk in- en uit te vouwen - de kleinste in de markt. (Opgevouwen weg te zetten op 20x18 cm.)
+duurzaam, onderhoudsvrij aluminium
Specificaties van het Hoppertje:
+Gewicht 4,6 kilogram
+traploze overbrugging van hoogtes tussen 2 cm. en 15 cm. (geteste hoogte). Omdat het Hoppertje met de voorkant over de drempel ligt, verandert de hellinghoek naarmate hij op een hogere of lagere drempel wordt neergelegd
+afmetingen 48 x 80 cm. uitgevouwen, 48 x 20 x 18 cm. ingevouwen
+draaglast tot 300 kilogram
+materiaal 2,5 mm. aluminium met antislip, scharnieren roestvrij staal
+innovatief, aantrekkelijk en universeel uiterlijk
+zeer gemakkelijk in- en uit te vouwen - de kleinste in de markt. (Opgevouwen weg te zetten op 20x18 cm.)
+duurzaam, onderhoudsvrij aluminium
Video of animatie
Concurrentie
In de sector medische hulpmiddelen bestaat een groot aantal drempelhulpen in een variatie van afmetingen en prijzen. Het Hoppertje is echter uniek in vormgeving en bruikbaarheid op een grotere schaal.
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit (een deel van) de 2 miljoen mensen in Nederland met een beperking. Daarnaast uit een toenemend aantal uit de 3 miljoen ouderen die langer zelfstandig thuis willen blijven wonen. Hiervan vallen ruim 125.000 personen per jaar.
Van de 150.000 rolstoelgebruikers in Nederland woont een aantal van 85.000 zelfstandig thuis.
Van de 150.000 rolstoelgebruikers in Nederland woont een aantal van 85.000 zelfstandig thuis.
Verdienmodel
De verkoopprijs van het Hoppertje is € 298,- inclusief btw.Het verdienmodel bestaat momenteel uit de winst op de inkoopprijs. Op dit moment is een eerste oplage van 100 stuks in de verkoop. Er wordt gewerkt aan zowel het upgraden van het model als aan een gecombineerde aanbieding van 'beweeghulpmiddelen' aan de markt.
Intellectueel eigendom
Merk en model van het Hoppertje zij n gedeponeerd voor Europa en voor de Benelux gezamenlijk.
Testen
Doelstelling testfase
De eerste testfase is - voorafgaand aan de eerste productie-oplage - op informele wijze uitgevoerd. Er blijkt echter vraag naar een genormeerde test en samenhangend keurmerk, met name in buurlanden als België en Duitsland. Aangezien het Hoppertje niet valt onder de criteria van het CE-keurmerk doet zich hier een serieus acceptatieprobleem voor, dat nog niet is opgelost.
Beschrijving testfase
De ontwikkeling van het prototype, enkele jaren geleden, gingen samen met uitgebreide gesprekken met potentiële gebruikers over de vorm, draagbaarheid en specificaties. Deze zijn in een tweede fase herhaald. In dit stadium zijn enkele dozijnen van het Hoppertje verkocht aan gebruikers. Ze zijn allen nagebeld over hun ervaringen en blijken uiterst tevreden.
Aantal proefpersonen
Proefpersonen zijn gelijk aan het aantal kopers. Dit zijn oa. zorginstellingen, woningcorporatie, particulieren, horeca, ergotherapie praktijk, huisartsenpraktijk, gehandicaptenorganisaties en hulpmiddelenleveranciers.
Testresultaten
Als gevolg van de eerste tests is de oprijbaarheid van het Hoppertje sterk verbeterd. Door het kantelen van de handvatten en het trapeziumvormig model is de draagbaarheid ervan sterk toegenomen.
Uitdagingen
De belangrijkste uitdagingen liggen in het overtuigen van zorgverleners, bestuurders, ontwerpers en beheerders van woningen en gebouwen dat mobiliteit en bewegen essentiële basisvoorwaarden zijn voor de vitaliteit van mensen en dat het Hoppertje daarin een conditionerende rol kan spelen - als beweeghulpmiddel voor iedereen die op zijn weg hindernissen tegenkomt.
Testrapport
Pilot
Beschrijving pilotfase
De pilot bestond onder andere uit het bevragen van ervaringsdeskundigen over de aan een drempelhulp te stellen eisen en het uittesten van het prototype op locatie. Inmiddels is het Hoppertje in productie.
Aantal gebruikers pilot
11-100
Betrokken partners
In de pilotfase zijn behalve de ontwerper en bemiddelaar bij de productie geen andere partijen betrokken.
Maatschappelijke effecten
Zie onder ontwikkeling en tests. Mensen met een beperking geven aan dat zij met de aankoop van het Hoppertje hun actieradius daadwerkelijk hebben kunnen vergroten. Ze nemen hem onderweg mee en bepalen voortaan zelf waar ze te gast willen zijn of naar binnen kunnen gaan.
Onderzoeksresultaten
De onderzoeksresultaten zijn positief verlopen.
Rapportage pilot
Implementatie
Organisatie
Na verkoop van de eerste partij wordt gestreefd naar uitbreiding met een vervolgproductie. Brain Management International is de producent.
Ondernemer
Brain Management International in Vlissingen. Expertise op het gebied van toegankelijkheid is ruim 13 jaar.
Implementatiestrategie
Brain Management International verkoopt rechtstreeks aan de eindgebruiker. Daarnaast wordt ingezet op verkoop door hulpmiddelenleveranciers, comfortwinkels en bv. ergotherapeuten via persoonlijk advies. Het Hoppertje is inmiddels via een tiental web- en adviessites te koop.
Communicatie en marketing
Het Hoppertje heeft eind vorig jaar de publieksprijs van de PDMA gehad voor 'meest vernieuwende innovatie'. Hij is ook verschenen in het innovatieboek met 50 landelijk geselecteerde innovaties. Overige reclame-uitingen zijn:
Reclame uitingen:
1 www.hethoppertje.nl - op de hoofdpagina vindt u rechts in de marge de drie video’s. Deze staan ook op youtube: https://www.youtube.com/channel/UCVS2HGfjMRFLEiVOHG2aVJA het kanaal voor het Hoppertje. Het Hoppertje heeft een doorlink van www.drempelhulphethoppertje.nl , www.drempelhulphethoppertje.com , www.hethoppertje.be en plaatsing op diverse gehandicaptenwebsites, op de toeristische internationale site www.pantou.com
2 Het boek Goed nieuws uit NL – zie bijgevogede pdf – pag 44 ev. eind september kreeg hH de publieksprijs voor ‘meest vernieuwende innovatie’.
3 De facebook pagina https://business.facebook.com/pages/Drempelhulp-Het-Hoppertje/516744078366136?business_id=962947523745787
4 De Google plus pagina https://plus.google.com/u/0/b/112021882109025190136/dashboard/overview?hl=nl&ppsrc=GPDA2
5 De bedrijfswebsite van BMI – mijn adviesbureau http://www.brainman.nl/drupal/Advies
6 Zo’n 2500 op het bedrijf/organisatie toegespitste e-mails over het Hoppertje aan pakweg 20 branches in Nederland en buitenland, zoals woningcorporaties, standbouwers, bierbrouwers, verhuizers, horeca, gehandicapten, toeristische organisaties, hoveniersbedrijven, ergotherapeuten, fysio, alle 600 geh. bedrijven in België, en nog heel veel meer.
7 Proefexemplaren liggen in Denemarken, Finland, bij zorgorganisaties en meer.
8 Persoonlijke gesprekken en demonstraties door heel Nederland.
9 Twee achtereenvolgende dvertenties in Aanzet – het grootste blad voor gehandicapten (opl. 19000) – per 1-1-2016 opgeheven.
10 Opname van het Hoppertje in de productenlijst van diverse webshops.
11 Radiocommercial twee jaar geleden zo’n 300 keer uitgezonden op FM-radio in de randstad (zie mp3 hierbij gevoegd)
12 Interviews en reviews in horeca nieuws, de echte verhuizerskrant, horeca inspiratie, het blad van een landelijke appartementenstichting, aanbevelingen van architect, woningcorporatie en een cijfer 8-10 van alle gebelde kopers etc.
13 De brochure van het Hoppertje (bijgevoegd). Inmiddels in 3000-voud uitgedeeld op alle mogelijke plaatsen.
14 Beursdeelname drie dagen Breda en verschijning van het Hoppertje op diverse gerichte hulpmiddelenwebsites.
15 Persoonlijke presentaties, zoals afgelopen maand pitchen in Zoetermeer voor ondernemers – ik behoorde bij de beste zes en sprak dus 400 mensen toe – op bijeenkomsten voor de horeca – een workshop toegankelijkheid voor zorgverleners (70 prs.), gesprekken met zorgorganisaties en meer.
16 Verwerking van het Hoppertje in diverse initiatieven met een bredere scope, zoals de zelf ontworpen workshop toegankelijkheid, een aanbod van beweeghulpmiddelen en meer.
Reclame uitingen:
1 www.hethoppertje.nl - op de hoofdpagina vindt u rechts in de marge de drie video’s. Deze staan ook op youtube: https://www.youtube.com/channel/UCVS2HGfjMRFLEiVOHG2aVJA het kanaal voor het Hoppertje. Het Hoppertje heeft een doorlink van www.drempelhulphethoppertje.nl , www.drempelhulphethoppertje.com , www.hethoppertje.be en plaatsing op diverse gehandicaptenwebsites, op de toeristische internationale site www.pantou.com
2 Het boek Goed nieuws uit NL – zie bijgevogede pdf – pag 44 ev. eind september kreeg hH de publieksprijs voor ‘meest vernieuwende innovatie’.
3 De facebook pagina https://business.facebook.com/pages/Drempelhulp-Het-Hoppertje/516744078366136?business_id=962947523745787
4 De Google plus pagina https://plus.google.com/u/0/b/112021882109025190136/dashboard/overview?hl=nl&ppsrc=GPDA2
5 De bedrijfswebsite van BMI – mijn adviesbureau http://www.brainman.nl/drupal/Advies
6 Zo’n 2500 op het bedrijf/organisatie toegespitste e-mails over het Hoppertje aan pakweg 20 branches in Nederland en buitenland, zoals woningcorporaties, standbouwers, bierbrouwers, verhuizers, horeca, gehandicapten, toeristische organisaties, hoveniersbedrijven, ergotherapeuten, fysio, alle 600 geh. bedrijven in België, en nog heel veel meer.
7 Proefexemplaren liggen in Denemarken, Finland, bij zorgorganisaties en meer.
8 Persoonlijke gesprekken en demonstraties door heel Nederland.
9 Twee achtereenvolgende dvertenties in Aanzet – het grootste blad voor gehandicapten (opl. 19000) – per 1-1-2016 opgeheven.
10 Opname van het Hoppertje in de productenlijst van diverse webshops.
11 Radiocommercial twee jaar geleden zo’n 300 keer uitgezonden op FM-radio in de randstad (zie mp3 hierbij gevoegd)
12 Interviews en reviews in horeca nieuws, de echte verhuizerskrant, horeca inspiratie, het blad van een landelijke appartementenstichting, aanbevelingen van architect, woningcorporatie en een cijfer 8-10 van alle gebelde kopers etc.
13 De brochure van het Hoppertje (bijgevoegd). Inmiddels in 3000-voud uitgedeeld op alle mogelijke plaatsen.
14 Beursdeelname drie dagen Breda en verschijning van het Hoppertje op diverse gerichte hulpmiddelenwebsites.
15 Persoonlijke presentaties, zoals afgelopen maand pitchen in Zoetermeer voor ondernemers – ik behoorde bij de beste zes en sprak dus 400 mensen toe – op bijeenkomsten voor de horeca – een workshop toegankelijkheid voor zorgverleners (70 prs.), gesprekken met zorgorganisaties en meer.
16 Verwerking van het Hoppertje in diverse initiatieven met een bredere scope, zoals de zelf ontworpen workshop toegankelijkheid, een aanbod van beweeghulpmiddelen en meer.
Productpresentatie
Behaalde prestaties of gewonnen awards
'De meest vernieuwende innovatie' op het landelijk congres van de PDMA (innovatieprofessionals) op 29 september 2015.
Opschaling
Productontwikkeling
1 lichter maken in gewicht
2 het profiel naar believen verbreden of versmallen, zodat ook gebruikers van smalle rolproducten, zoals tweewielige voertuigen kunnen worden bediend. Verbreding geldt voor bredere deuropeningen dan 80 cm.
3 de oplegrand verbreden met een uitbreidingset, later met een nieuwe gietmal.
2 het profiel naar believen verbreden of versmallen, zodat ook gebruikers van smalle rolproducten, zoals tweewielige voertuigen kunnen worden bediend. Verbreding geldt voor bredere deuropeningen dan 80 cm.
3 de oplegrand verbreden met een uitbreidingset, later met een nieuwe gietmal.
Groeiscenario
De doelgroep is 2 miljoen mensen met een beperking, maar ook duizenden cafés en restaurants en hotels, woningcorporaties met oudere woningen (kopers schaffen nu al een Hoppertje aan om bij familie binnen te komen met een rolstoel), verhuisbedrijven, standbouwers, bierbrouwers, organisatoren van gehandicaptenvakanties in binnen- en buitenland en nog veel meer.
Planning
Op dit moment wordt eerst de startproductie uitverkocht.
Internationale ambitie
Ja, met Denemarken, Finland, België.
Geïnvesteerd vermogen
€ 10-100 duizend
Omzet
0-10k
Financiële prognose
Op dit moment lastig aan te geven, aangeizen nog geen marktdoorbraak is bereikt.