Falen betekent groeien

Falen betekent groeien, hoorde ik laatst. Maar waarom dan, vroeg ik mij af? Ik leerde dat als je faalt, dat het betekent het dat je midden in het proces zit. Je zou je pas zorgen moeten maken als je niet faalt, want dat betekent dat je waarschijnlijk nog niet eens begonnen bent.

Falen is een onlosmakelijk deel van het proces. We falen, we leren ervan en we groeien erdoor. De volgende keer dat je het opnieuw probeert, lukt het je wel. Of je probeert het opnieuw en je faalt weer. En weer leer je ervan en je probeert het weer opnieuw. Doorzettingsvermogen is key. Laat je niet uit het veld slaan, ook al krijg je 100 keer nee te horen. Ook al is er niemand die in jou of jouw product of innovatie gelooft. Zorg ervoor dat ze er ook in gaan geloven. Alleen jij kunt dat verschil maken.

Falen is niet het einde, het is het begin.

Heb jij wel eens gefaald en welke les heb je hieruit geleerd?

Antwoorden

Babette Dingemans - 25 mei 2021 om 15:20

Wat een inspirerend bericht Elise! Ik denk dat veel ondernemers zich hierin zullen herkennen en je op deze manier de negatieve lading rondom het woord "falen" om hebt weten te zetten naar iets positiefs. Dat we maar nóg meer in onszelf gaan geloven!

Elise de Gier - 27 mei 2021 om 16:45

Dankjewel Babette! Ik hoop inderdaad dat we steeds meer gaan beseffen dat falen niet negatief is, maar onderdeel is van het proces. We leren ervan en groeien erdoor.

Luc Oudenes - 27 mei 2021 om 10:57

Helemaal mee eens! Ik heb altijd geleerd dat je juist moet willen falen. Hoe vervelend dat elke keer weer is. Daar leer je inderdaad van. Zelf hebben wij met Datastudent ook al een aantal faal momenten gehad. Dit bracht soms financiële kosten met zich mee en soms juist gemist opbrengsten. Het belangrijkste is om je er niet door te laten tegenhouden in de toekomst. Leer van die fouten en zorg dat je ze niet opnieuw maakt. Bereken ook zeker wel de risico's van tevoren, maar probeer niet alles voor 100% af te dekken, anders dan ben je te bang en bevries je!

Elise de Gier - 27 mei 2021 om 16:50

Hi Luc, inspirerend om jouw zienswijze te lezen op deze kwestie! Mooi ook hoe je zegt dat wanneer je faalt het belangrijk is om je hier in de toekomst niet door tegen te laten houden. Dat is inderdaad zo belangrijk! Dit zijn namelijk juist de leermomenten. Degene die het verste komt heeft het niet het makkelijkst gehad, maar heeft wel de meeste obstakels overwonnen.

Bas Kremer Hovinga - 31 mei 2021 om 12:56

Idd, zonder falen geen vooruitgang!
Wij hebben ons hele concept ook om moeten gooien omdat het niet initieel niet goed genoeg werkte. De kracht zit idd in ontdekken waarom iets niet werkt, daarvan leren en blijven pogen een werkende oplossing/manier te vinden. En vooral jezelf mentaal niet kapot maken door failures, maar tegelijkertijd er dus wel van leren.

Elise de Gier - 31 mei 2021 om 19:35

Helemaal waar! En heel scherp dat je zegt dat je jezelf mentaal ook niet kapot moet maken door failures. Ik denk namelijk dat veel mensen mentaal wel in die failure blijven hangen, waardoor ze de les er niet meer uit kunnen leren en waardoor (uiteindelijke) successen helaas uitblijven.

Ismail Aydemir - 01 juni 2021 om 22:00

'Falen' heeft nogal een negatieve connotatie. Soms is het een kwestie van bezinnen, beseffen, erkennen en realiseren dat wellicht een andere aanpak of een andere pad verstandiger is. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Op deze manier kan je weer met volle moed doorgaan i.p.v. een mentale last welk ‘falen’ met zich mee brengt. Daarnaast is het ook niet beschamend of verkeerd om een punt erachter te zetten en totaal iets anders te doen. Alsmaar doorzetten als een kip zonder kop is ook niet handig. Uiteindelijk gaat het er ook om dat je plezier hebt en je passie uitoefent. Vandaar punt erachter en weer door.

Elise de Gier - 07 juni 2021 om 12:53

Helemaal mee eens! Heb jij dit zelf ook meegemaakt?

Regina The - 11 juni 2021 om 15:06

Eens met de reactie van Ismail. Het gaat er om dat je kritisch blijft kijken naar hoe het gaat. Ik stel mezelf continue de vraag: wat gaat er goed en waar kan het beter? Zie je dat het ergens niet goed gaat of wringt, wat kun je dan doen om het om te draaien. Sta open voor feedback van anderen en blijf luisteren en besef je: het kan áltijd nóg beter. Het is een marathon, want je bent nooit klaar ;)

Elise de Gier - 18 juni 2021 om 14:17

Mooi gezegd Regina! Het is zeker een marathon en je bent nooit klaar. Zolang je je dat beseft en altijd blijft kijken naar mogelijkheden om het nog beter te doen, ben je al een stap voor.