Community

Wat is de sleutel tot een succesvolle zorginnovatie?

Geplaatst door Lieve Hendriks
Geplaatst op 05 januari 2021 om 20:51

In de tijd waarin ontwikkelingen op het gebied van robotica, domotica en big data elkaar in hoog tempo opvolgen, lijkt de langdurende zorg maar moeizaam mee te komen. Veel van de nieuwe innovaties zijn volop beschikbaar en laagdrempelig inzetbaar. Waarom worden ze dan toch niet volop gebruikt? Wat denk jij dat de sleutel is tot een succesvolle zorginnovatie?

147 keer bekeken
4 reacties
0 stemmen

Antwoorden

Gerard van Glabbeek
7 jan 2021

Dag Lieve,
een heel interessante vraag. Ik denk dat er meerdere sleutels nodig zijn. Maar voor mij begint het bij een heldere visie op innovatie en innoveren vanuit de behoefte. Daar mag dan een bestaande innovatie aan ten grondslag liggen. Voor mij implementeer je geen Medido of Tessa. Maar een andere manier van medicijn aanreiken of het ondersteunen in de dagstructuur. Doelbewust en doelgericht. Ben benieuwd wat anderen daarvan vinden.

  • ja0
Lieve Hendriks
7 jan 2021

Hallo Gerard,

Goed standpunt dat er meerdere sleutels nodig zijn. Ik ben het er zeker mee eens dat er een heldere visie op de innovatie moet zijn en dat er geïnnoveerd moet worden vanuit de behoefte. Begrijp ik goed uit je reactie dat je liever ziet dat er bijvoorbeeld programma's i.p.v. producten geïnnoveerd worden in het ondersteunen van de dagstructuur?

Ik kijk uit naar je reactie!

  • ja0
Jan Verdonk
7 jan 2021

Dag Lieve,
Inderdaad een interessante vraag. Mijn ervaring is dat er van veel innovaties te weinig gebruik wordt gemaakt omdat onvoldoende duidelijk is wat de nadelen zijn voor de cliënt. Ik noem als voorbeeld het aan- en uittrekken van steunkousen. Hiervoor zijn heel veel hulpmiddelen op de markt maar de zorg, die vele malen duurder is, is hier nog best druk mee. Voor veel cliënten zijn echter die dagelijkse momenten dat er specifieke aandacht voor en contact met hen is veel belangrijker dan het feit dat dit zelfstandig kan. Sociaal contact wint het van zelfstandigheid. Ga dus op zoek naar wat belemmert, zorg voor een oplossing en de acceptatie van de innovatie zal fors worden verhoogd. En dit dient per innovatie bekeken te worden.

  • ja0
Lieve Hendriks
7 jan 2021

Hallo Jan,

Je benoemt een mooi praktijkvoorbeeld. Heb je toevallig ook een voorbeeld van een innovatie waar je enthousiast over bent? Daar waar je ziet dat het sociale contact het alsnog wint van de zelfstandigheid maar het toch een functionele innovatie is?

Ik kijk uit naar je reactie!

  • ja0