Moovd en Post-IC winnen de Nationale Zorginnovatieprijs 2021

11 maart 2021

Donderdag 11 maart 2021 werd op het online Health Valley Event de Nationale Zorginnovatieprijs 2021 uitgereikt; dé prijs voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. De vakjuryprijs van 10.000 euro werd gewonnen door de innovatie ‘Moovd’. De innovatie ‘Post-IC’ ging er vandoor met de publieksprijs ter waarde van 5.000 euro. De Nationale Zorginnovatieprijs werd gesponsord door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health en Menzis.

ZorgInnovatie sprak eerst met vakjury winnaars Moovd, een bedrijf dat opgericht werd door de broers Sander en Menno Kamphuis uit Nijverdal. Het bedrijf ontwikkelt digitale therapieën (zowel online als via Virtual Reality), die kunnen worden gebruikt bij de behandeling en verwerking van trauma’s en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Sander Kamphuis, founder en CEO van Moovd, overtuigde de jury met zijn pitch: “Meer dan 6 procent van de wereldbevolking heeft te maken met PTSS, dat zijn meer dan 470 miljoen mensen. Elke dag werken we bij Moovd aan het ontwikkelen van digitale therapieën om patiënten met mentale problemen een betere kwaliteit van leven te geven.” 

Juryvoorzitter Jos Wetzels noemde Moovd veelbelovend en een innovatie met internationale potentie: “Moovd biedt de mogelijkheid om huidige maar ook toekomstige uitdagingen aan te gaan. Met hun oplossingen kunnen ze meerdere markten bedienen en verder ontwikkelen. Patiënten en hulpverleners worden hiermee verder geholpen”. De prijs betekent veel voor Moovd. Kamphuis: “De Nationale Zorginnovatieprijs opent voor ons nieuwe en belangrijke deuren. We zijn enorm trots op het winnen van deze prijs en willen iedereen bedanken voor de steun en stemmen!”

De middag na de uitreiking heerste er dan ook een feeststemming op het kantoor in Nijverdal. Ook werden er al verschillende plannen gesmeed waarvoor het team het prijzengeld wil inzetten: “We willen het gewonnen geldbedrag gebruiken om de ontwikkelingen te versnellen, te investeren in productontwikkeling en we zouden het willen inzetten als eerste aanzet voor buitenlands onderzoek. Op deze manier kunnen we de cliënten sneller én beter helpen in dezelfde tijd.” Ook de toekomstplannen ziet het team helder voor zich: “We willen met Moovd bijdragen in het verkorten van wachtlijsten, maar ook in het verkorten van de afstand tussen de patiënt en therapeut. Daarnaast willen we graag niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd impact maken, zodat we patiënten waar dan ook ter wereld kunnen helpen met het verwerken van bijvoorbeeld trauma’s of angst, door ze zelfredzamer te maken.” 

Ook in Eindhoven was het feest donderdagmiddag nadat de publieksprijs gewonnen werd door Post-IC; het dagboek dat bijgehouden kan worden door de patiënt, familieleden en verpleegkundigen tijdens een opname op de intensive care. Het doel van het dagboek is om deze ingrijpende periode makkelijker te verwerken. Mede-initiator Jurriaan van Rijswijk is verguld met de prijs: “Het winnen van deze prijs voelt als de Oscars voor ons. Als klein bedrijf dat games en apps maakt in de zorg moeten we ons telkens bewijzen. Dat zijn we gewend, weten we en doen we graag – het zit in onze genen. Het winnen van de belangrijkste prijs in Nederland op Zorginnovatie draagt gigantisch bij aan de reputatie en vertrouwen van ons bedrijf en product, geeft onze klanten en gebruikers eigenlijk een compliment, beloont alle medewerkers van Games for Health voor het feit dat ze bij een bedrijf werken dat betekenis geeft aan mensen van wie hun leven wordt bedreigd en geeft een boost aan de verspreiding en bekendheid van ons werk.”

Waarvoor het prijzengeld ingezet gaat worden mogen FCIC en IC-Connect samen bepalen, vertelt Jurriaan. “IC Connect is de patiëntenorganisatie voor alle (voormalig) IC-patiënten, voor hun naasten en voor de nabestaanden van overleden IC-patiënten en FCIC is de stichting waar naast patiënten ook de IC-professionals en wetenschappers de krachten bundelen. We kunnen het geldbedrag gebruiken om een extra ziekenhuis aan te sluiten en om wat uitbreidingen te doen aan de software. Zo willen we bijvoorbeeld een optie maken dat mensen een echt dagboekje kunnen bestellen die wordt geprint op basis van de informatie uit het digitale dagboekje.” 

Daarnaast ziet ook het team van Post-IC duidelijke toekomstplannen voor zich: “We willen heel graag naar het buitenland. We proberen voet aan de grond te krijgen in de VS en Duitsland; de twee grootste markten ter wereld op het gebied van IC zorg. Daarnaast zijn er talloze domeinen binnen de zorg en daarbuiten die staan te schreeuwen om een digitaal dagboek. De uitdaging zit dus in het maken van goede keuzes voor de toekomst. De vraag is gigantisch. En we verwachten dat het winnen van de Zorginnovatieprijs daarbij helpt.”

De Nederlandse gezondheid en zorg kennen uitdagingen. Innovatieve startups met nieuwe producten zijn essentieel om deze uitdagingen aan te pakken. Startups die hun innovatie al uitgewerkt, getest en gelanceerd hebben, kunnen vaak een duwtje in de rug gebruiken om hun bedrijf echt tot een succes te maken. Hierin speelt de Nationale Zorginnovatieprijs een belangrijke rol, dus houd de website van ZorgInnovatie goed in de gaten en we zien je graag volgend jaar!

Graag willen we onze regionale partners bedanken voor de fantastische voorbereidingen tijdens de voorrondes en in de aanloop naar de uitreiking! Health Valley, Medical Delta, Rom Utrecht Region, Health Innovation Park, Amsterdam Economic Board, Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), EIZT, Care Innovation Center West-Brabant, Coöperatie Slimmer Leven