TrackCura
Track, trace & tackle in de zorgketen dermatologie. Verbeter de zorgoutcome in de gehele keten op basis van de daadwerkelijke performance in de 1e lijnspraktijk.

Zuid-Holland
- Concept
- Ontwikkeling
- Testen
- Pilot
- Implementatie
- Opschaling
Over de innovatie
Concept
Korte omschrijving
Op basis van zijn eigen actuele verwijsdata naar de 2e / 3e lijn krijgt de 1e lijn concrete feedback over zijn performance in het domein dermatologie. Naast feedback krijgt de huisarts aanvullende informatie, intervisie, opleidingen, hulpmiddelen en samenwerking aangeboden.
Probleemstelling
In de huidige verwijzingen vanuit de 1e lijn gaat circa 50% niet optimaal. In 25% van de verwijzingen is sprake van serieuze afwijkingen die de kwaliteit van zorg voor de client daadwerkelijk nadelig beïnvloed.
Oplossing
Op basis van de analyse en bewerking van verwijsinformatie krijgt de huisarts(praktijk) concrete en relevante feedback en ondersteuning aangeboden. Op termijn is directe intervisie op een actuele client-situatie mogelijk.
Unieke kenmerken
Het sluiten van de feedback-loop over de gehele geïntegreerde zorgketen op basis van reële en concrete data die met behulp van diverse technieken waaronder AI verwerkt is.
Website
Ontwikkeling
Beschrijving technologie of dienst
Op basis van ge-analyseerde verwijsdata krijgt de huisarts online inzage in zijn performance. Door online te onderzoeken waar zijn verbeterpunten liggen krijgt hij diverse ontwikkelmogelijkheden aangeboden. Die kan hij online tot zich nemen. Ook is het mogelijk deel te nemen aan bijeenkomsten of samenwerk-vormen als intervisie-kringen etc.
Concurrentie
Op dit moment zijn er nog geen data-gedreven feedbackoplossingen beschikbaar.
Opleidingsdiensten zijn te vergelijkbaar met traditionele opleidingsmogelijkheden.
Opleidingsdiensten zijn te vergelijkbaar met traditionele opleidingsmogelijkheden.
Doelgroep
Huisartsen en hun teams in de regio Zuid-Holland zuid. Uiteindelijk bereik zal rond de 2.000 huisartsen liggen met een uiteindelijk bereik van ca. 1.7 miljoen patiënten.
Verdienmodel
TrackCura richt zich op deskundigheidsbevordering in de zorgketen. Deelnemers betalen een bescheiden lidmaatschapsbijdrage en kunnen vervolgens aanvullende producten en diensten aankopen in het platform. Sommige van deze diensten dragen bij aan de resultaten van zijn praktijk in de vorm van vergoedbare zorg.
Intellectueel eigendom
Het IP van deze oplossing ligt bij de initiatiefnemers Erasmus MC, eHealthCompany en het bedrijf TrackCura.
Testen
Doelstelling testfase
Valideren concept bij dermatologen en huisartsen
Beschrijving testfase
In de lopende pilot wordt het concept en de onderliggende uitgangspunten gevalideerd bij de primaire deelnemers: dermatologen en huisartsen. Hierbij wordt gewerkt met een eerste opzet van de online dienstverlenging en voorbeelden van onderliggende producten en diensten.
Aantal proefpersonen
ca. 50 huisartsen en 10 dermatologen
Pilot
Beschrijving pilotfase
In de pilotfase wordt op basis van een bestaande en geanalyseerde dataset gewerkt aan de inrichting van de feedback en gekoppelde ontwikkelproducten. Op basis van de data wordt een "eigen" dashboard ontwikkelt voor de huisarts(praktijk).
Betrokken partners
Erasmus MC, stichting Koel, eHealthCompany, Green Orange, Medrecord, Axiome labs, diverse huisartsenpraktijken in de regio, ziekenhuizen en specialisten uit de regio.
Implementatie
Organisatie
TrackCura b.v. zal als maatschappelijke onderneming ontwikkeling en duurzame dienstverlening van het concept verzorgen. Bewaking van het maatschappelijke doel en de uitvoering wordt georganiseerd met de betrokken zorg-partners.
Ondernemer
Ewout Baerveldt (dermatoloog) en Jan Willem Faessen (eHealthCompany) zullen TrackCura op de markt brengen en verder uitbouwen. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij het idee en de benodigde kerncompetenties voor de onderneming. Direct vanuit de pilot wordt op de verschillende domeinen (ai, design, platform, opleiden, producten) actieve samenwerking met partners opgezocht.
Implementatiestrategie
Vanuit de regionale leerorganisatie's worden de huidige trainingen aangevuld met de TrackCura feedback en aanvullende diensten.
Communicatie en marketing
Vanuit de lokale pilot en ontwikkeling in Rotterdam en Drechtsteden worden toekomstige gebruikers direct betrokken in pilot en doorontwikkeling.
Behaalde prestaties of gewonnen awards
TrackCura heeft deelgenomen aan de ZorgInnovatieChallenge 2018 in Rotterdam onder leiding van GetInTheRing. Daar hebben zij diverse nieuwe partnerrelaties opgedaan.
Opschaling
Productontwikkeling
Op termijn kan de huisarts alle benodigde producten en diensten op het domein dermatologie vinden via het TrackCura platform. Deze producten en diensten zijn met hem en zijn collega's ontwikkeld en gevalideerd.
Groeiscenario
Het concept TrackCura kan opschalen in diverse richtingen. Aanvullende specialismen, regionale uitbreiding en uiteindelijk export van NL-zorgexpertise in het buitenland.
Planning
De inrichting van de organisatie en de eerste levering van platform, feedback en dienstverlening zijn voorzien in de 2e helft van 2019.
Internationale ambitie
Diverse buitenlandse partners (producten en diensten) hebben interesse in samenwerking.
Geïnvesteerd vermogen
€ 10-100 duizend
Financiële prognose
Groei van dienstverlening via aangesloten huisartsen en toenemend gebruik van producten en diensten over het platform. Nu zijn ca. 25 huisartsen geïnteresseerd. Uiteindelijk kan wellicht 20-50% van de landelijke huisartstenpopulatie geworven worden. ca. 5.000 gebruikers. Gemiddelde ontwikkelde waarde per jaar per gebruiker zal zich ontwikkelen van ca. 100 per jaar tot max. 5.000 per jaar MITS daar een vergelijkbare vergoedbare zorgcomponent beschikbaar komt.