Mind Mansion
De behandelmethode rondom angsten en fobieën verbeteren door de inzet van virtual reality in combinatie met biofeedback en gamification. Hierbij krijgt de behandelaar de mogelijkheid om de VR simulatie d.m.v. dashboard compleet aan te passen aan de benodigdheden van de cliënt.

Noord-Brabant
- Concept
- Ontwikkeling
- Testen
- Pilot
- Implementatie
- Opschaling
Over de innovatie
Concept
Korte omschrijving
Bijna 20% van de mensen in Nederland heeft (weleens last gehad van) een angststoornis, met soms ernstige belemmeringen in het dagelijks leven als gevolg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet meer naar buiten durven door pleinvrees (de angst voor het verlaten van een vertrouwede en veilige omgeving). Met Mind Mansion willen wij ervoor zorgen dat mensen met een fobie beter en sneller geholpen worden.
Probleemstelling
De huidige behandelmethode voor angst kost erg veel tijd. Het is lastig om de juiste oefensituatie te vinden en soms is er zelf geen oefensituatie waar toegang tot is, zoals bijvoorbeeld bij vliegangst. Daarnaast zijn de wachtlijsten voor het werklijk in behandeling gaan voor je angst of fobie heel lang. Dit is een gevolg van de langdurende behandelingen.
Oplossing
Met Mind Mansion willen wij de huidige behandelmethode rondom angst verbeteren door de inzet van virtual reality in combinatie met biofeedback en gamification. Met virtual reality wordt de angstige situatie naar de behandelkamer gehaald. Door middel van gamification wordt er meer context aan de behandeling gegeven en wordt de behandeling leuker gemaakt. De behandelaar kan via een dashboard zien hoe een cliënt de simulatie ervaart en op basis van deze gegevens de behandeling aanpassen en verbeteren.
Unieke kenmerken
De combinatie tussen de drie technieken virtual reality, biofeedback en gamification is wat ons uniek maakt. Daarnaast zijn alle simulaties van Mind Mansion volledig aan te passen aan de wensen van een behandelaar, real-time door de behandelaar. Ook dit is iets wat andere organisaties niet doen.
Website
Challenges
Nationale Zorginnovatieprijs 2020
Ontwikkeling
Beschrijving technologie of dienst
Met Mind Mansion willen wij de huidige behandelmethode rondom angst verbeteren door de inzet van virtual reality in combinatie met biofeedback en gamification. Met virtual reality wordt de angstige situatie naar de behandelkamer gehaald. Door middel van gamification wordt er meer context aan de behandeling gegeven en wordt de behandeling leuker gemaakt. De behandelaar kan via biofeedback zien hoe een cliënt de simulatie ervaart en op basis van deze gegevens de behandeling aanpassen en verbeteren.
Video of animatie
Concurrentie
Er zijn verschillende partijen in Nederland die al bezig zijn met VR als tool om angstbehandelingen te verbeteren. Dit zijn zowel zelf ontwikkelde simulaties als 360 graden video's. Wat Mind Mansion onderscheidt van deze concurrentie is de unieke combinatie tussen VR, biofeedback en gamification en daarnaast de interactieve omgeving waarin de behandelaar volledig de controle heeft.
Doelgroep
De doelgroep waar wij ons op richten met Mind Mansion zijn mensen die last hebben van een angst of een fobie met daarnaast de behandelaren van deze mensen en de omliggende organisaties.
Verdienmodel
Mind Mansion is een software ontwikkelaar. Wij behandelen dus niet zelf, maar geven behandelaren en zorgorganisaties de mogelijkheid gebruik te maken van onze software door middel van een licentie.
Intellectueel eigendom
Het is niet mogelijk om onderdelen van de innovatie te patenteren. Wel is er de mogelijkheid in de toekomst de broncodes nog verder te beschermen dan met het auteursrecht.
Testen
Doelstelling testfase
In de test fase willen wij er, samen met behandelaren en cliënten, achter komen hoe zij dit zouden gebruiken en wat hierbij voor hen van belang is om het op een goede manier in de praktijk te kunnen gaan gebruiken.
Beschrijving testfase
Momenteel wordt de applicatie van Mind Mansion getest bij GGzE. Hierbij worden bij 2 van de 10 behandelingen gebruik gemaakt van de simulaties van Mind Mansion om de confrontatie met de angst op te zoeken.
Aantal proefpersonen
In totaal is het nu getest met 20 cliënten en 8 verschillende zorgprofessionals.
Testresultaten
De reacties vanuit het werkveld zijn erg positief. De behandelaren geven aan dit graag in te willen zetten als aanvulling op de behandeling. Ook clieënten zijn erg enthousiast en staan er zeker voor open met deze nieuwe techniek aan de slag te gaan.
Uitdagingen
Er is al wetenschappelijk bewezen dat VR ervoor zorgt dat angstige gevoelens worden opgeroepen. Echter is er nog niet bewezen wat het gebruik van deze techniek nu uiteindelijk in tijd en geld oplevert ten opzichte van de huidige behandelmethode.
Pilot
Beschrijving pilotfase
De pilotfase kan beschreven worden als de eerste organisatie die geheel zelfstandig aan de slag gaan met de verschillende simulaties van Mind Mansion. Voor deze organisatie zijn wij op moment hard opzoek.
Betrokken partners
MaMa Producties & Unit040
Deze organisaties zijn onze subsidiepartners. Samen zijn we aan het onderzoeken hoe neurofeedback toegevoegd kan worden aan verschillende VR-simulaties op een adaptieve manier.
Fobie Therapie Nederland
Dit is de eerste organisatie die geheel zelfstandig gebruik maakt van de verschillende simulaties van Mind Mansion.
GGzE
GGzE is een kennispartner. Zij voorzien ons van informatie ter verbetering van de VR-simulaties.
Deze organisaties zijn onze subsidiepartners. Samen zijn we aan het onderzoeken hoe neurofeedback toegevoegd kan worden aan verschillende VR-simulaties op een adaptieve manier.
Fobie Therapie Nederland
Dit is de eerste organisatie die geheel zelfstandig gebruik maakt van de verschillende simulaties van Mind Mansion.
GGzE
GGzE is een kennispartner. Zij voorzien ons van informatie ter verbetering van de VR-simulaties.
Maatschappelijke effecten
Wanneer mensen sneller geholpen kunnen worden en ook minder lang hoeven te wachten, zijn mensen sneller van hun angst of fobie af. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met het dagelijks leven en zullen er in de toekomst wellicht ook minder klachten als depressies en burn-outs optreden.
Onderzoeksresultaten
De eerste reacties zijn positief vanuit zowel de cliënten als de behandelaren.
Implementatie
Implementatiestrategie
Wij gaan langs bij zorgorganisaties en bieden hier een gratis demonstratie en introductiegesprek aan. Daarna gaan we samen met de organisatie om tafel om de verschillende mogelijkheden te bekijken. Hierbij zal gericht worden op een gratis test- of pilotperiode waarbij ons product geïntroduceerd wordt in de normale behandeling van de zorgprofessional.
Communicatie en marketing
Wij laten onszelf vooral online zien door het schrijven van artikelen die onze doelgroep aanspreken. Daarnaast proberen wij onszelf zoveel mogelijk te laten zien door middel van zorg en VR gerelateerde evenementen.
Behaalde prestaties of gewonnen awards
Mind Mansion heeft de 2e prijs gewonnen op het Student Startup festival 2018. Ook hebben zij in 2019 de V4 Startups Awards gewonnen voor de Nederlandse categorie.
Mind Mansion is genomineerd voor een aantal awards:
Student startup award 2018
Computable awards 2018
Computable awards 2018
Sustainable Health Care Challenge 2019
Mind Mansion is genomineerd voor een aantal awards:
Student startup award 2018
Computable awards 2018
Computable awards 2018
Sustainable Health Care Challenge 2019
Opschaling
Productontwikkeling
Momenteel zijn we bezig met het verder uitbouwen van onze bibliotheek aan VR simulaties.
Groeiscenario
Wanneer we de mogelijkheid hebben het team uit te breiden kan er nog sneller groei gemaakt worden op het gebied van content en sales.
Geïnvesteerd vermogen
€ 100 duizend-1miljoen
Omzet
11-100k