Metrisquare
Metrisquare is een marktplein voor meetinstrumenten voor de zorg, met name voor (neuro-)psychologen, ergotherapeuten, logopedisten en onderzoekers in dat vakgebied.

Limburg
- Concept
- Ontwikkeling
- Testen
- Pilot
- Implementatie
- Opschaling
Over de innovatie
Concept
Korte omschrijving
Metrisquare is in 2008 opgericht door Ben Vaessen, aanvankelijk met het doel digitale alternatieven te ontwikkelen voor de vele paper-and-pencil tests die nog steeds door psychologen gebruikt worden. Hij begreep van begin af aan dat intensieve samenwerking met zowel clinici als wetenschappers van enorm belang is voor het succes en besloot daarom het platform open te stellen zodat er in de vorm van een online community aan gewerkt kan worden. Met het Metrisquare platform kunnen leden hun meetinstrumenten ontwikkelen, de data analyseren, maar ook publiceren en zodoende delen met andere leden van het platform.
Probleemstelling
De meetinstrumenten moeten steeds genormeerd en gevalideerd worden. Dit gebeurt in wetenschappelijke studies, zoals we gedaan hebben in samenwerking met universiteiten en hogescholen in Nederland en Vlaanderen. Zulke trajecten kosten veel tijd. In die tijd ontwikkelt de technologie zich echter zo snel, dat de normen eigenlijk al aan een update toe zijn voordat ze verschijnen. Als het instrument eenmaal ontstaan is moet het zijn weg vinden naar de klinische praktijk. Dat levert voor de wetenschapper een niet aantrekkelijke klus op, immers wil die verder met onderzoek en zich niet dagelijks bezig houden met technische ondersteuning en distributie van de instrumenten.
Oplossing
Door samen te werken in een community, waarbij de techniek door ons gefaciliteerd is, en de wetenschappers ondersteund worden, kunnen zij efficienter hun onderzoek doen en hun instrumenten makkelijker delen met anderen. Het Metrisquare platform vervult in die zin de taken van een moderne uitgeverij. We zorgen voor alle technische ontwikkeling en ondersteuning, faciliteren de ontwikkeling van tests, en maken de distributie van de instrumenten naar de klinieken eenvoudig.
Unieke kenmerken
In ons platform blijft de auteur ook de eigenaar van het werk. De auteur hoeft zijn rechten niet af te staan, sterker nog: de auteur kan zijn eigen tests volledig beheren indien die dat wil. De prijs van het instrument kan ingesteld worden, of zelfs gratis aangeboden worden. Bovendien bieden we de meest recente ondersteuning op technisch vlak, bijvoorbeeld voor digitale tests die op een tablet kunnen worden afgenomen, of eye tracking voor het meten van oogbewegingen, evenals koppeling met apparatuur zoals EEG. We zijn technisch innovatief op een eerlijke manier.
Website
Ontwikkeling
Beschrijving technologie of dienst
Het Metrisquare platform is webgebaseerd. Leden van de community kunnen erop inloggen en daar verbindingen leggen met andere clinici of wetenschappers. Apparaten kunnen echter ook verbinding maken met het platform. Zo kan een tablet via het platform meetinstrumenten binnenhalen en aanbieden, om vervolgens het platform te gebruiken voor de analyse van de metingen. Zo maakt het apparaat de rapportage via het steeds actuele platform.
Concurrentie
De grootste concurrentie wordt gevormd door de klassieke testuitgevers, zoals Pearson Assessment. Zij hebben nog een groot deel van de papieren testmarkt in handen en ontwikkelen zelf ook digitale oplossingen. Omdat Metrisquare het voor de leden mogelijk maakt zelf tests te ontwikkelen kan dat als bedreigend opgevat worden door deze uitgevers. Dat is natuurlijk ook terecht, want men bespaart enorm bij gebruik van ons systeem: de afname, scoring en rapportage van de tests zijn dermate geavanceerd dat het vrijwel geen tijd meer kost. Men bespaart daardoor tot wel 80% tijd in de diagnostiek. Dat terwijl men veel meer kan meten, wat de keuze van de juiste en succesvolle behandeling ten goede komt.
Doelgroep
Geestelijke gezondheidszorg, Revalidatie, Medische Psychologie, Ergotherapie, Logopedie.
Verdienmodel
De meetinstrumenten in het Metrisquare platform worden gebruikt voor een instelbaar bedrag. Er zijn gratis meetinstrumenten, maar voor een groot deel van de tests geldt dat er betaald wordt voor het gebruik (in principe wanneer men het rapport maakt). Met grote instellingen komen we vaste prijzen overeen voor onbeperkt gebruik. Soms doen we maatwerk, waarmee we volgens een fixed price afspraak geld verdienen, waarbij we echter steeds zoeken naar manieren om daarmee het platform uit te breiden en daarom vaak ook een gunstige prijs kunnen bieden.
Intellectueel eigendom
In onze branche gaat het vooral om auteursrechten. Die ontstaan niet alleen in onze eigen software, maar ook als mensen hun tests toevoegen aan het platform, aangezien dat creatieve werken zijn. We gaan steeds open in overleg, waarbij we er in principe vanuit gaan dat degene die een instrument ontwikkelt ook gewoon de auteursrechthebbende blijft en een licentie voor gebruik verleent aan de andere leden van het platform.
Testen
Doelstelling testfase
De oplossing is al getest, maar nieuwe meetrinstrumenten of softwareaanpassingen worden ook voortdurend getest door de wetenschappelijke en klinische partners. Het gaat dan enerzijds om nieuwe features van de software of het platform, en anderzijds om nieuwe tests, of om normen/validatie van bestaande tests. We hebben continu op ieder moment van het jaar zulke samenwerkingen nodig. Het gaat dan vooral om de vraag: "meet het subsysteem wat het pretendeert te meten?".
Beschrijving testfase
Partners zoals RevArte revalidatieziekenhuis, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit Nijmegen, Hogeschool Zuyd, KU Leuven, Universiteit Gent en diverse anderen hebben studies opgezet voor deelvraagstukken. Zo heeft de Universiteit van Groningen in samenwerking met 17 klinieken van Koninklijke Visio de validiteit onderzocht van 11 instrumenten. Zo zijn er meer partners die allen werken aan één of meer instrumenten.
Aantal proefpersonen
Verschillend per instrument. Voor sommige instrumenten zijn het er 50, voor andere 1000.
Testresultaten
Dat is per instrument verschillend. Over het algemeen blijkt dat de testen nauwkeurigere metingen mogelijk maken dan de klassieke instrumenten.
Uitdagingen
Onze doelgroep vraagt complete oplossingen: men wil niet voor elk instrument een andere tool. Als we meer zouden kunnen samenwerken met de klassieke uitgevers, die zich echter tot nu toe vooral als concurrent opstellen, dan zouden we de klant een completere oplossing kunnen bieden. Als dat niet lukt moeten we voor elk van de bestaande klassieke instrumenten eigen alternatieven ontwikkelen, met alle aanvullende onderzoeks- en marketingkosten, waardoor de ontwikkeling veel langer duurt.
Testrapport
Pilot
Beschrijving pilotfase
Het Metrisquare systeem groeit continu. De nieuwe deelsystemen worden altijd steeds als pilot uitgezet en getest door onze partners.
Aantal gebruikers pilot
11-100
Betrokken partners
We werken zeer intensief samen met diverse instellingen, zoals RevArte revalidatieziekenhuis in België en Koninklijke Visio in Nederland. We bouwen momenteel ook zulke samenwerkingen op in Duitsland.
Maatschappelijke effecten
Het is voor patiënten zeer ingrijpend als zij bijvoorbeeld door hersenletsel of een ziekte merken dat ze bepaalde zaken niet meer kunnen. Het is van groot belang dat zij inzicht hebben in hun kunnen en ook zien welk effect de behandeling heeft. Door dit te meten op een professionele manier krijgt zo'n patiënt, evenals de omgeving, meer grip op de stoornis en zal er beter mee om kunnen gaan. Aangezien de mens steeds ouder wordt en lichamelijk lang mee gaat, maar toch in de hersenen last krijgt van veroudering, zal dit steeds belangrijker worden. Een groot deel van onze instrumenten is gericht op het meten van cognitieve functies, wat voor veel alledaagse activiteiten van cruciaal belang is.
Onderzoeksresultaten
Toepassing van Metrisquare zorgt voor een tijdbesparing. Bovendien vangt men met de instrumenten het hele proces en niet alleen het eindproduct. Ook konden we metingen verrichten die met klassieke instrumenten niet mogelijk waren.
Rapportage pilot
Implementatie
Organisatie
Metrisquare B.V. werkt op dit moment voornamelijk met inhuur en partnerschappen. Dat gaat prima zo lang de afstand niet te groot wordt. We hebben behoefte aan uitbreiding naar het buitenland. Dat kunnen bijvoorbeeld resellers zijn.
Ondernemer
Ben Vaessen heeft het bedrijf Metrisquare opgericht. Na zijn ICT opleiding werkte Ben onder andere bij Forschungszentrum Jülich en FOM Instituut Rijnhuizen aan diverse diagnostische meetinstrumenten, echter voor industriële toepassingen. Toen hij in 2008 zijn bedrijf begon deed hij met name maatwerk, ook op het gebied van meetinstrumenten, maar specialiseerde zich uiteindelijk tot ontwikkelaar van meetinstrumenten voor de zorg en dan vooral op het gebied van de psychodiagnostiek.
Implementatiestrategie
De ontwikkelaar van het instrument dat binnen Metrisquare beschikbaar gesteld wordt aan anderen, blijft de auteur en wordt vaak een soort ambassadeur. We proberen samen een fraai resultaat neer te zetten waarop men trots kan zijn en waarover wetenschappelijke publicaties gerealiseerd kunnen worden. Vaak geeft de oorspronkelijke auteur ook lezingen op belangrijk conferenties. Omdat we bovendien al een groot actief netwerk hebben en geautomatiseerde mogelijkheden om hen kennis te laten maken met nieuwe instrumenten ontdekken ook de clinici op die manier het werk.
Communicatie en marketing
We zijn een community. We hebben eigenlijk geen gebruikers, maar leden. Elk lid doet waar het goed in is, waar het plezier in heeft. We delen de inspanningen en de opbrengsten.
Productpresentatie
Behaalde prestaties of gewonnen awards
We zijn bijzonder trots op onze vele samenwerkingen en genieten van elk instrument dat in het platform groeit, ongeacht het formaat ervan. Het platform bevat inmiddels 1200 instrumenten.
Opschaling
Productontwikkeling
Onze klanten willen complete producten. We hebben nu vooral diagnostische tests ingebouwd. We willen verder veel meer instrumenten inbouwen die tijdens de behandeling gebruikt worden.
Groeiscenario
We groeien exponentieel doordat de leden van de community een actieve rol in nemen. Hoe meer openheid er in het platform is, hoe sneller we kunnen groeien. We merken dat we nu toch nog vaak redelijk centraal staan. Wanneer het platform meer buiten ons om zou gaan werken, dan zouden we sneller kunnen groeien terwijl de kosten niet in dezelfde verhouding hoeven toe te nemen.
Planning
We verdubbelen tot nu toe ons aantal leden elk jaar. Dat willen we zo volhouden.
Internationale ambitie
We werken al veel samen met België, van begin af aan. Verder zijn er leden van het platform verspreid in diverse landen, maar doordat veel instrumenten nog niet vertaald zijn gaat dat veel langzamer.
Geïnvesteerd vermogen
€ 10-100 duizend
Omzet
11-100k
Financiële prognose
We draaien ongeveer break-even.