LC Andere handen
Learning community Andere handen is een online ontmoetingsplaats voor kennis, mensen en organisaties die werken in de zorg en het sociaal domein. Kennis delen, van en met elkaar leren, samen verder komen, dat is de learning community.

Zuid-Holland
- Concept
- Ontwikkeling
- Testen
- Pilot
- Implementatie
- Opschaling
Over de innovatie
Concept
Korte omschrijving
Heel lang dachten we dat méér handen aan het bed, de beste oplossing was. Soms is dat zeker zo, maar handen die efficiënter kunnen samenwerken en makkelijker kunnen omgaan met technologie bereiken meer. Met minder moeite en met meer plezier in het werk. Om ook in de toekomst goede zorg te kunnen bieden, zijn andere vaardigheden nodig. 'Andere handen' dus.
Ontwikkelen van andere vaardigheden vraagt om uitwisselen van kennis en ervaring. Wie meedoet aan Andere handen community, maakt een profiel aan waarin de eigen expertise zichtbaar wordt voor collega's. Anderen kunnen je vinden op basis van je deskundigheid. Zelf kun je makkelijk en snel collega's vinden die jou kunnen helpen of versterken. Samen sterker is het motto, verbinding de sleutel. De community rust medewerkers toe voor de toekomst van hun vak. Zorgmedewerkers worden door de community virtueel vaardiger, raken vertrouwd met technologie en worden gefaciliteerd bij zelforganisatie.
Ontwikkelen van andere vaardigheden vraagt om uitwisselen van kennis en ervaring. Wie meedoet aan Andere handen community, maakt een profiel aan waarin de eigen expertise zichtbaar wordt voor collega's. Anderen kunnen je vinden op basis van je deskundigheid. Zelf kun je makkelijk en snel collega's vinden die jou kunnen helpen of versterken. Samen sterker is het motto, verbinding de sleutel. De community rust medewerkers toe voor de toekomst van hun vak. Zorgmedewerkers worden door de community virtueel vaardiger, raken vertrouwd met technologie en worden gefaciliteerd bij zelforganisatie.
Probleemstelling
De community bevordert het gebruik van technologie, leden raken beter, sneller en duurzaam bekend met technologische ontwikkelingen en de betekenis daarvan voor hun werk. Het gebruik van technologie in de zorg neemt toe, kwaliteit van zorg wordt bevorderd en medewerkers zijn beter en duurzamer inzetbaar op de actuele arbeidsmarkt.
Oplossing
Andere handen community in 60 seconden: https://youtu.be/uKIu2pvhZqM
Unieke kenmerken
Wederkerigheid, halen en brengen, vragen en antwoorden. Een ander van dienst zijn, zelf hulp durven vragen, van en met elkaar leren, dat is de opbrengst. Andere handen community versnelt dit proces en borgt de lerende attitude. Het maakt medewerkers flexibel en zelfsturend, maakt processen eenvoudiger, maakt opleiden effectiever en efficiënter en ondersteunt mobiliteit van medewerkers.
Website
Ontwikkeling
Beschrijving technologie of dienst
Learning community Andere handen is een SAAS, een software as a solution. Hiervoor is een samenwerking met gespecialiseerd bedrijf Winkwaves. Deelnemers krijgen na aanmelding een registratielink en kunnen dan meedoen met de basis groepen zoals de centrale entree, Vakgroepen en een dialooggroep. Zij kunnen daarnaast ook eigen groepen maken. Organisaties kunnen mee gaan doen met een eigen learning community. Zij maken dan gebruik van dezelfde infrastructuur, maar hebben een besloten deel en krijgen een eigen look and feel.
Video of animatie
Concurrentie
De grootste concurrent zijn de traditionele leergangen die deels het beschikbare budget en vooral veel van de beschikbare leertijd innemen.
Doelgroep
Iedereen die bij de transitie én transformatie van het zorgstelsel betrokken is. Van zorgmedewerkers tot gemeenten en sociale wijkteams.
Verdienmodel
Individuen kunnen mee gaan doen via een abonnementsafspraak, organisaties betalen een licentie voor deelname en er kan expertise ingeschakeld worden voor moderatie, advies en training.
Testen
Doelstelling testfase
De testfase is reeds afgesloten.
Beschrijving testfase
We zijn in 2012 gestart met een kleine groep. Die groep is eerst bij een organisatie uitgebreid en nadien is die manier van werken bij meerdere organisaties uitgevoerd. Aanvankelijk waren het groepen uit eenzelfde sector (langdurige zorg), na enige jaren zijn daar ook groepen bijgekomen die een gemengde samenstelling (zorg en sociaal domein) hadden.
Aantal proefpersonen
We zijn gestart met 20 deelnemers, gegroeid tot meer dan 2500 deelnemers. De deelnemers werken in of voor de zorg en het sociaal domein en vertegenwoordigen een groot palet aan deskundigheden.
Testresultaten
Via SROI monitoring (sociale impactmetingen) hebben we geleerd dat deelname aan de community bij de deelnemers meer affiniteit voor technologie ontwikkelt, dat de deelnemers digivaardiger worden, ze voelen zich gesteund bij zelforganisatie en houden plezier in het werk.
Uitdagingen
De community tot de beschikking hebben is een eerste stap, de uitdaging zit er in om de community functioneel te maken en 'need to use'. De learning community is geen doel op zich, maar een middel om sneller, slimmer en van elkaar te leren voor minder kosten. Met de inzet van een innovatief intervisie instrument (Mijnverhaal) en het ondersteunen van lerenden netwerken worden vervolgstappen gezet.
Pilot
Maatschappelijke effecten
De SROI wordt 2x per jaar gemeten.
Implementatie
Organisatie
De learning community Andere handen verbindt steeds meer mensen, organisaties en kennis. Omdat de uitvoering online gebeurt vraagt groei geen bijzondere zaken van de organisatie. Bij verdere groei zal de focus meer op regio's gericht worden en zullen online kennis delen steeds vaker verbonden worden met offline events, congressen en andere ontmoetingsmomenten.
Ondernemer
Verder door anders doen is een maatschappelijke onderneming die sinds 2012 heeft geïnvesteerd in de Learning community Andere handen. Zij zal de komende jaren de community naar de volgende fase van groei begeleiden.
Implementatiestrategie
Er zijn diverse strategiën voor implementatie, die zijn gebonden aan de ambitie, het doel van deelname en de beoogde duur van deelname van leden.
Communicatie en marketing
Via de website www.anderehanden.com, Twitter account @andersdoen, Linkedin en FB worden doelgroepen benaderd en meegenomen. We staan op beurzen en werken mee aan tv items.
Productpresentatie
Behaalde prestaties of gewonnen awards
In 2014 zijn we erkend als goede praktijk in de Broedplaats Rotterdam, een initiatief om de toekomst van de zorg te stimuleren.
In 2016 zijn we erkend als Pilot Starter door de VNG, in 2018 zijn we erkend door de VNG als Best practice Pilotstarter.
In 2016 zijn we erkend als Pilot Starter door de VNG, in 2018 zijn we erkend door de VNG als Best practice Pilotstarter.
Opschaling
Productontwikkeling
Er is een scala aan mogelijkheden wat verbonden kan worden. Die zullen allemaal gericht zijn op het slimmer en anders uitvoeren van werk in zorg en het sociaal domein.
Groeiscenario
Groei zal ontstaan door verbinding met bestaande en in verandering zijnde opleidingsinitiatieven en samenwerkingsverbanden. Er ontstaan steeds meer netwerken die op het professionele vlak tijd en geld kunnen verdienen door slimmer kennis delen.
Planning
In 2020 is het de bedoeling dat een landelijk actieprogramma start . Eind 2020 bestaat de community 8 jaar en wordt er gestreefd naar tenminste 8 samenwerkende initiatieven die inspireren tot leren.
Internationale ambitie
Er zijn voor na 2020 internationale ambities. De eerste relaties zijn gelegd.
Geïnvesteerd vermogen
€ 1-10 miljoen
Omzet
101k-1M
Financiële prognose
er is inmiddels een break even punt bereikt. Winstgevendheid wordt verwacht na de aansluiting van de 5e partner.