Dyna-Vision Telemonitoring
Een betaalbare 24-uurs service waarbij complicaties bij patienten en ouderen tot 6 uur voor intreden worden gedetecteerd en waardoor ziektekosten worden gereduceerd, patiënten eerder naar huis kunnen of langer veilig thuis kunnen blijven wonen en waarmee de professionele zorg op afstand wordt ondersteund door artsen en verpleegkundigen.

Noord-Holland
- Concept
- Ontwikkeling
- Testen
- Pilot
- Implementatie
- Opschaling
Over de innovatie
Concept
Korte omschrijving
De naam van de innovatie is het Dyna-Visio Telemonitoring Systeem en bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst de Dyna-Vision meetunit, een medisch gecertificeerd apparaat voor het meten van ECG en vitale functies welke door personen worden meegedragen aan een riem. Door middel van een sensor op de borstkas worden het ECG en de vitale functies (hartslag, ademhaling, saturatie, bloeddruk, temperatuur) continu gemeten en in real-time door de unit verzonden naar een beveiligde server. Het verzenden gaat via ingebouwde WiFi en 3G verbinding. Vervolgens kan van verschillende locaties op afstand en alles gelijktijdig worden gekeken naar deze meetwaarden van een ongelimiteerd aantal personen. Het Dyna-Vision Telemonitoring Software programma kan per scherm 64 patiënten gelijktijdig weergeven waarbij een uniek algoritme is ontwikkeld die op basis van de vitale lichaamsfuncties een risico score tussen 0.0-5.0 berekend. Het grote voordeel daarvan is dat wij het monitoren van patiënten kunnen beperken tot slechts 1 parameter die beproefd is in wetenschappelijke studies. Met andere woorden, wanneer deze risico score onder 3.0 is dan hoeft men niet verder te kijken, is deze boven 3.0 dan moet de patient verder worden bekeken om te zien wat er aan de hand is. Tevens is het zo dat de studies hebben bewezen dat de risico score medische problemen tot 6.3 uur van tevoren voorspelt en daarmee kunnen de problemen dus effectief vermeden worden.
Kortom, het Dyna-Vision Telemonitoring System is bedoelt om mensen continue en beter in de gaten te kunnen houden waarbij unieke algoritmen mogelijke complicaties voorspellen waardoor deze effectief vermeden kunnen worden. Het systeem is dusdanig ontworpen dat het gebruik beperkt is tot het aan en uitzetten van de meetunit. De rest is volledig geautomatiseerd. Voor mensen thuis betekent dit dat het nu mogelijk is om door zorgverleners op afstand in de gaten gehouden te worden. Hierdoor kunnen mensen eerder naar huis gaan of langer thuis blijven, wordt de veiligheid van deze mensen vergroot en worden mogelijk medische problemen vroegtijdig herkend zodat deze vermeden kunnen worden.
Kortom, het Dyna-Vision Telemonitoring System is bedoelt om mensen continue en beter in de gaten te kunnen houden waarbij unieke algoritmen mogelijke complicaties voorspellen waardoor deze effectief vermeden kunnen worden. Het systeem is dusdanig ontworpen dat het gebruik beperkt is tot het aan en uitzetten van de meetunit. De rest is volledig geautomatiseerd. Voor mensen thuis betekent dit dat het nu mogelijk is om door zorgverleners op afstand in de gaten gehouden te worden. Hierdoor kunnen mensen eerder naar huis gaan of langer thuis blijven, wordt de veiligheid van deze mensen vergroot en worden mogelijk medische problemen vroegtijdig herkend zodat deze vermeden kunnen worden.
Probleemstelling
Allereerst hebben ziekenhuizen te maken met ongewenste en onnodige complicaties na behandelingen. In een gemiddeld ziekenhuis heeft 5.7 procent van de behandelde mensen te maken met een complicatie. Hiervan is een groot deel vermijdbaar. Dit geldt ziekenhuis breed. Wanneer beter wordt ingezoomd zien we dat deze kans bij bijvoorbeeld grote buikoperaties en vaatoperaties veel hoger ligt. De studies laten zien dat in 77 procent van de patiënten met een complicatie voorafgaand daaraan de vitale functies niet of niet goed zijn gemeten en dat het automatisch en continu meten het aantal complicaties zeer sterk doet afnemen. Het probleem is dat ziekenhuizen en andere instellingen geen geld hebben voor de investeringen en daarbij niet voldoende personeel hebben om de patiënten continu in de gaten te houden. Daarnaast zijn er geen medische apparaten die mobiel ingezet kunnen worden en alle vitale functies meten. Onze oplossing is de Dyna-Vision meetunit die aan alle eisen voldoet. Om het personeel te ontzien bieden wij een complete monitoring service aan waarbij onze artsen en verpleegkundigen het meten op afstand uitvoeren ... 24 uur per dag, 7 dagen per week. Om aan het financieringsprobleem tegemoet te komen bieden wij het product en onze monitoring dienst aan als "all-inclusive service" waardoor het ziekenhuis geen investeringskosten meer heeft, geen personeel hoeft in te zetten en waarbij de service op basis van pay-per-use wordt afgerekend.
Unieke kenmerken
Op verschillende gebieden is het idee innovatief. De Dyna-Vision meetunit is uniek en het enige medisch apparaat op de markt dat gelijktijdig ECG en vitale functies kan meten en verzenden via ingebouwde transmissie modules. Dit is door Techmedic gepatenteerd. Daarnaast is het monitoring systeem op afstand zeer innovatief omdat wij de grote hoeveelheid medische parameters reduceren tot een enkele risico score die voorspelt wanneer een persoon problemen gaat krijgen. Vervolgens is het business model uniek en mogelijk gemaakt door het ontwerp van het product. Wij bieden het product niet meer aan als koopobject maar als volledige dienst waarin alles is inbegrepen en feitelijk neerkomt op een plug-n-play doctor-on-depand principe. Door het product zo te ontwikkelen dat er alleen een aan-uit knop op zit en een LCD scherm kan deze volledig werkend worden aangeboden zonder dat complexe integratie en interfaces nodig zijn met bijvoorbeeld een ziekenhuis informatie systeem, hoewel dit uiteraard wel beschikbaar is. Wij zijn het eerste bedrijf wat een dergelijke 24/7 telemonitoring service aanbiedt welke voldoet aan alle denkbare eisen.
Website
Ontwikkeling
Video of animatie
Concurrentie
Op dit moment zijn er nog geen andere aanbieders van deze dienst in de wereld. Dit blijkt uit internationale marktonderzoeken. Zonder onze innovatie blijven ziekenhuizen bij patiënten af en toe metingen uitvoeren en invoeren in een centraal dossier waarbij geen enkele vorm van relatie wordt gelegd tussen de metingen en de verschillende diensten die in een 24 uurs omgeving werkzaam zijn. Bovendien zullen mensen thuis per definitie vaker naar het ziekenhuis worden geroepen terwijl het niet nodig is OF niet naar het ziekenhuis worden geroepen terwijl het wel nodig is met alle gevolgen van dien. De zorgkosten worden verlaagd door betere monitoring. Dit resulteert namelijk in minder complicaties. Elke complicatie kost het ziekenhuis gemiddeld Euro 5.700,-. Een gemiddelde complicatiekans is 5.7% wat betekent dat bij een totaal van 25.000 behandelingen per jaar, een ziekenhuis meer dan Euro 8 milloen kosten heeft voor complicaties. Onderzoeken laten zien dat betere monitoring het aantal complicaties met minstens 40% verminderd. Dat is een bedrag van meer dan Euro 3 miljoen per jaar. Wanneer alle patiënten in datzelfde ziekenhuis gemonitord zouden worden dan bedragen de kosten daarvoor minder dan Euro 1 miljoen. Door ons all-inclusive model zonder investering waarbij wij al het monitoring werk uit handen nemen bieden wij een unieke innovatie voor het verminderen van complicaties en het verbeteren van de kwaliteit van zorg.
Doelgroep
Onze dienst is bedoeld voor de huisartsen markt (> 4000 praktijken in Nederland - bron NIVEL), de ziekenhuismarkt (120 ziekenhuizen - bron DutchHospitalDatabase), verpleeghuizen (>2.000 - bron Zorgkaart Nederland) en in bredere zin, alle huishoudens van Nederland waarbij de doelstelling is om iedereen toegang te geven tot hoogstaande medische monitoring op afstand wanneer dat nodig is. Immers, wanneer mensen (gezinsleden) ziek zijn is het dikwijls moeilijk om in te schatten of de persoon in kwestie wel of niet naar het ziekenhuis moet of thuis kan blijven. Onze innovatie maakt het mogelijk om mensen veilig langer thuis te houden.
Verdienmodel
De kostprijs is voor de klanten niet van belang omdat wij het product niet verkopen. De innovatie bestaat uit het product welke in de dienst van tele-monitoring is gevat. De klanten betalen op basis van het gebruik. De apparatuur krijgt men, het gebruik wordt maandelijks gefactureerd, net als een mobiele telefoon. Dit is de reden dat veel telecom providers interesse hebben in ons model aangezien het precies valt in het business model waar men zich in gespecialiseerd heeft, zowel wat betreft marketing concept als het betalen van de afgenomen diensten. Wij rekenen het product af op basis van betalen-per-minuut.
Intellectueel eigendom
Techmedic International heeft toegekende patenten op de innovatie. Het patent is geldig in Europa, Azie en is pending in de USA. De productnaam en bedrijfsnaam zijn beschermt door merkenrecht.
Testen
Pilot
Maatschappelijke effecten
Door het beter monitoren van patiënten in ziekenhuizen neemt het aantal complicaties af. Dit is prettig voor de mensen die behandeld worden maar ook voor het ziekenhuis aangezien de kosten daardoor aanzienlijk lager worden. Dit is voor de gehele gezondheidszorg en daarmee de maatschappij van belang. Voor mensen thuis is het effect dat deze op elk moment zorg op afstand kunnen krijgen waarbij risico's op problemen drastisch worden verminderd. Zeker ook gezien de veranderingen in de maatschappij kunnen mensen nu toch rekenen op professionele ondersteuning op afstand wanneer dat nodig is.
Implementatie
Organisatie
De organisatie wordt vanuit Nederland gerund en biedt de dienst internationaal aan waarbij de internationale uitrol via een (deels bestaand) distributienetwerk wordt gedaan. De organisatie heeft in 12 maanden een bezetting van 20 FTE. Het bedrijf is een Besloten Vennootschap en heeft een bedrijfslocatie in Broek op Langedijk.
Ondernemer
Techmedic is een gevestigd bedrijf dat 10 jaar ervaring heeft op het gebied van ontwikkeling van medische apparatuur. Het team werkt al jaren aan de nieuwste telemonitoring oplossingen en heeft hiervoor in September 2014 de CE Design Award gewonnen voor beste technisch design. De directeur heeft een medische achtergrond en kent de markt van telemonitoring tot in detail en samen met het team is een innovatieve dienst ontwikkeld die het eenvoudig maakt voor ziekenhuizen om patiënten op afstand, zowel in het ziekenhuis als thuis, te (laten) monitoren.
Implementatiestrategie
Allereerst door introductie en invoering bij zorg professionals die het vervolgens aan eindgebruiker (patient) voorschrijven of aanbieden. Wanneer de innovatie aan de thuismarkt wordt geleverd werkt dit via een logistiek proces waarbij de mensen thuis via internet of televisie een meetunit kunnen bestellen voor een bepaalde periode. Onze dienst voert de logistieke afhandeling uit waarbij de meetunit wordt afgeleverd. Instructie over het gebruik gaat via internet (instructievideo of live verbinding met verpleegkundige) of info-kanaal op de televisie. Aan de marketing campagne wordt op dit moment vorm gegeven. Hierbij is het vooral van belang dat er een grote partij achter de innovatie staat en dat er directe ingang is tot in de huiskamer van de eindgebruiker.
Communicatie en marketing
Momenteel worden gesprekken gevoerd met eindverantwoordelijken van ziekenhuizen, namelijk de raden van bestuur. Verder maken we reclame via beurzen en congressen. Ons eerste ziekenhuis wordt onze referentie klant waarna wij dit zullen uitbreiden. Eind november wordt onze dienst op RTL4 bekend gemaakt. De boodschap die wij hebben is dat wij een opportunity voor ziekenhuizen bieden om hun zorg kwaliteit te verhogen zonder kosten en inzet van hun kant. Tevens willen wij dat "de Nederlander" weet dat deze dienst bestaat en dat iedereen hierom gaat vragen. Het is immers voorhanden en beter voor de veiligheid. Wanneer patiënten zelf aan de medische hulp vragen om bepaalde producten en diensten dan geeft dit een enorme push naar de markt.
Opschaling
Planning
Het bedrijf wil in 2014 de eerste ziekenhuizen uitrusten met de apparatuur en hen de dienst leveren. Voor 2014 is de doelstelling om 25% marktaandeel te hebben in Nederland waarbij de eerste aansluitingen vanuit de huiskamer gerealiseerd moeten zijn. Hiermee is de brug geslagen tussen de huiskamer en de medische zorg op afstand. Ons doelstelling is dat elk huishouden in Nederland, wanneer nodig, gebruik kan maken van onze dienst welke als "standaard' zorg voor de Nederlander beschikbaar moet komen.
Financiële prognose
Onze dienst is break-even wanneer meer dan 200 meetunits in de markt staan die gebruik maken van onze dienst. Met een aantal van 1.000 device heeft het bedrijf een maandomzet van ongeveer 500K.