BedBasedEcho
De BedBasedEcho is een systeem wat autonoom routine ultrasone beeldopnames van het hart kan maken op een snelle, efficiënte en comfortabele manier. Hiermee hopen wij de werkdruk van echografisten en de lange wachtrijen voor hart opnames te verminderen, om hiermee meer mensen te kunnen onderzoeken.

Zuid-Holland
- Concept
- Ontwikkeling
- Testen
- Pilot
- Implementatie
- Opschaling
Over de innovatie
Concept
Korte omschrijving
De BedBasedEcho is een autonoom systeem dat routine ultrasone beeldopnames van het hart kan maken op een snelle, efficiënte en comfortabele manier. Hiermee hopen wij met name de werkdruk van echografisten en de lange wachtrijen voor hart opnames te verminderen, waardoor artsen zich beter kunnen focussen op spoedgevallen en afspraken minder vaak voor spoedgevallen zouden hoeven worden afgezegd. Hopelijk zal onze innovatie ertoe leiden dat meer mensen sneller en vaker kunnen worden onderzocht, waardoor afwijkingen waarschijnlijk eerder gevonden zouden kunnen worden. Wij hebben als doel om meer mensen te kunnen helpen met de slimme techniek in ons product, de BedBasedEcho. Dit doen wij samen met cardioloog Dr. Eelko Ronner die het probleem zelf dagelijks ervaart en organisaties en ziekenhuizen zoals het Erasmus M.C., het Reinier de Graaf ziekenhuis, de TUDelft en de stichting Robovalley en Robohouse.
Probleemstelling
In Nederland en andere Europese landen is er een chronisch tekort aan echografisten. Echografisten zijn de ziekenhuiswerknemers die manueel hartfilmpjes maken en die digitaal analyseren. Dit tekort aan echografisten leid tot lange wachttijden voor ultrasone beeldopnames die soms meer dan een maand in beslag kunnen nemen. Een ander resultaat van dit tekort is een hoge werkdruk op echografisten. Gezamenlijk leid dit probleem tot een situatie waarin mensen minder kunnen worden onderzocht en ziekenhuiswerknemers een hoge werkdruk ervaren. Dit probleem willen wij verhelpen.
Oplossing
Wij hebben de ambitie om dit probleem op te lossen door het repeterende fysieke werk tijdens het maken van de ultrasone beelden te verminderen door de implementatie van een robotisch systeem dat autonoom naar de juiste positie beweegt op het lichaam om de beelden van het hart te vergaren. Hiervoor gebruiken wij een zelf ontwikkeld machine learning algoritme, een uniek ontworpen mechanisch systeem en een geavanceerde aansturing. Onze prototypes zijn ontworpen op robuustheid, veiligheid en effectiviteit
Unieke kenmerken
Onze innovatie is uniek omdat wij een systeem hebben ontworpen wat nog niet eerder gerealiseerd is. Wij combineren innovaties in het mechanisch vlak met innovatieve productietechnieken zoals 3D printen en lasersnijden en slimme control en learning algoritmen. De mogelijkheid om fysieke arbeid en artificieel intellect te combineren in een systeem, wat ons aan de voet zet van een revolutie binnen de diagnostiek.
Challenges
Events MedTechPartners
Ontwikkeling
Beschrijving technologie of dienst
De technologie wat onze innovatie uniek maakt is het zelf lerende algoritme dat op basis van training zelf beslissingen kan maken over waar het systeem heen moet bewegen. Dit combineren wij met een zelf ontworpen mechanisch systeem wat deze bewegingen kan realiseren door middel van een geavanceerd controle systeem. In ons ontwerp zijn alle componenten medisch gecertificeerd
Video of animatie
Concurrentie
Onze concurrentie bestaat uit grote medische bedrijven zoals Phillips en Siemens die een groot aandeel hebben in de Nederlandse markt voor echo-apparaten. Ons systeem is dusdanig afwijkend van de huidige systemen dat wij voor een groot deel een eigen segment in de markt aansnijden. KUKA en Siemens hebben eerder pogingen gedaan om een enigszins vergelijkbaar systeem te realiseren, maar hebben patenten daarop niet meer verlengt.
Doelgroep
Onze doelgroep zijn de ziekenhuizen zelf, die vormen onze markt, daarom is het belangrijk dat ziekenhuizen de meerwaarde van het systeem zien. Uiteindelijk willen wij de echografisten en cardiologen helpen bij hun werk, wat op termijn hopelijk als resultaat heeft dat meer mensen zich kunnen laten onderzoeken. Hierdoor hopen we mogelijke problemen eerder vast te kunnen stellen en hierdoor meer mensen tijdig te kunnen behandelen. Alleen al in Delft worden er gemiddeld 10.000 hartbeelden per jaar verzameld in een verzorgingsgebied van 200.000 mensen. Hieruit kan worden opgemaakt dat er in Nederland zeer waarschijnlijk meer dan een half miljoen echocardiograms worden gemaakt. Wij hopen in de toekomst een groot aantal van de routine gevallen te kunnen bereiken. 50.000 patiënten per jaar is onze eerste doelstelling.
Verdienmodel
De materiaalkosten van ons product zal liggen rond de 30.000 euro inclusief de ultrasone probe die de beelden vergaard en gecertificeerde onderdelen. Wij werken aan een fabricagetijd van onder de 16 uur per product. De meeste kosten die gemaakt zullen worden zijn ontwikkelingskosten, voornamelijk in de vorm van personeelskosten, certificeringskosten en kosten van het intellectueel eigendom. Hierdoor komt onze geschatte kostprijs op tussen de 100.000 en 110.000 euro. Ons verdien model is gebaseerd op de prijzen van huidige systemen die tussen de 100.000 en de 150.000 euro bedragen en de extra omzet die ziekenhuizen kunnen behalen door meer patiënten te kunnen helpen. Wij hopen dat de ziekenhuizen op de echografie afdeling een omzet stijging van 20% tot 30% kunnen realiseren. Hierdoor zijn wij waarschijnlijk in staat om met een vraagprijs tussen de 120.000 en 150.000 euro inclusief belastingen een competitief product op de markt te kunnen zetten.
Intellectueel eigendom
Wij bezitten het patent op het werkingsprincipe van het systeem en hopen in de nabije toekomst meerdere patenten op onze technologie te kunnen indienen, hiervoor zijn wij reeds in gesprek met adviseurs. De hoge complexiteit van ons systeem en de combinatie van hardware en software maakt het moeilijk om ons systeem na te maken en opent kansen om patenten in te dienen waar nodig.
Testen
Doelstelling testfase
Op dit moment zitten wij in de testfase van het tweede prototype. Hierbij is het doel om vele beeldopnames te kunnen maken van een breed scala aan patiënten met elk andere lichamelijke eigenschappen. Hiervoor zouden wij zeker ruim 100 personen willen testen voor minimaal 10 minuten per persoon. Wij hebben toestemming van 4 ziekenhuizen om te testen op locatie, hiervoor moeten wij de certificering voor medisch testen verkrijgen, waaraan wij reeds zijn begonnen en aanvragen al lopen. In de testfase is voornamelijk het doel om het mechanisch systeem te testen en data te verzamelen. We zijn daarnaast ook benieuwd naar het patiënten comfort, robuustheid, levensduur, snelheid, accuraatheid en kwaliteit van de beelden.
Beschrijving testfase
Wij hebben in de eerste testfase van ons eerste prototype voornamelijk op vrijwilligers betrokken bij de startup getest, daarbij hebben wij een eerste dataset van 350.000 beelden aangemaakt. Deze personen hadden vaak vergelijkbare lichamelijke eigenschappen waardoor we vele van onze hypotheses aan de proef konden worden gesteld.
Aantal proefpersonen
In de eerste testfase: 7
In de toekomstige testen: 100+
In de toekomstige testen: 100+
Testresultaten
Ons systeem is in staat om binnen 30 seconden een relatief goed aanzicht te krijgen van het hart. Het patiëntencomfort is redelijk, soms zijn de bewegingen wat te snel. Ook hebben wij geconstateerd dat constante aanvoer van gel noodzakelijk is om wrijving te voorkomen en comfort te verhogen. Het belangrijkste resultaat was dat we met een robot in staat waren om beelden te verzamelen en bij verschillende personen het zelfde aanzicht van het hart relatief goed zichtbaar konden maken.
Uitdagingen
Onze uitdaging zit hem vooral in het verder trainen van ons algoritme op zoveel mogelijk patiënten met verschillende lichamelijke eigenschappen. Hiervoor is het verkrijgen van certificering voor klinische testen cruciaal.
Pilot
Beschrijving pilotfase
De pilot fase zal gaan beginnen wanneer het tweede prototype de medische certificering voor klinisch testen ontvangen heeft. Hierna willen wij het systeem testen in 4 ziekenhuizen in Europa.
Betrokken partners
- Technische Universiteit Delft: Ondersteuning kennis en subsidie aanvragen.
- Robohouse: Ondersteuning kennis, huisvesting en subsidie aanvragen.
- Erasmus M.C: Testlocatie, subsidie aanvraag.
- Reinier de Graaf ziekenhuis: Ondersteuning kennis, testlocatie.
- Robohouse: Ondersteuning kennis, huisvesting en subsidie aanvragen.
- Erasmus M.C: Testlocatie, subsidie aanvraag.
- Reinier de Graaf ziekenhuis: Ondersteuning kennis, testlocatie.
Maatschappelijke effecten
Het belangrijkste maatschappelijk effect is dat hopelijk meer mensen onderzocht kunnen worden en daardoor meer hartkwalen ontdekt kunnen worden in een eerder stadium. Volgens onze Co-founder Dr. Eelko Ronner zijn veel hart problemen met medicatie te verhelpen. Hierdoor hopen wij meer mensen met hart en vaatzieken te kunnen helpen.
Implementatie
Organisatie
Onze organisatie bestaat uit de volgende teamleden:
Dr. Eelko Ronner: CEO en co-founder.
Kenrick Trip: co-founder en systems engineer (Msc systems and control TUDelft).
Fabian Ballast: co-founder en systems engineer (Msc systems and control TUDelft).
Ying Zhang: co-founder en software engineer (Msc computer science TUDelft).
Nick van Stijn: software engineer (Msc computer science TUDelft).
Dr. Eelko Ronner: CEO en co-founder.
Kenrick Trip: co-founder en systems engineer (Msc systems and control TUDelft).
Fabian Ballast: co-founder en systems engineer (Msc systems and control TUDelft).
Ying Zhang: co-founder en software engineer (Msc computer science TUDelft).
Nick van Stijn: software engineer (Msc computer science TUDelft).
Opschaling
Geïnvesteerd vermogen
€ 10-100 duizend