Over de prijs

 

Health Valley nodigt zorgaanbieders, actief in cure en/of care, uit om projecten in te dienen waarin ze samen met bedrijven werken aan innovatieve projecten die op patiënten gericht zijn. Voor 2019 kiezen we voor Robotica en Blockchain. Een multidisciplinaire jury zal alle inschrijvingen beoordelen. Het meest veelbelovende project ontvangt de prestigieuze prijs en het bedrag dat eraan verbonden is. 

De winnaar wordt op het Health Valley Event van 14 maart 2019 bekend gemaakt, en ontvangt naast de prijs ook €20.000 om het project verder te ontwikkelen. Dit bedrag wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsorbijdragen van Academy het Dorp en Rabobank Rijk van Nijmegen. 
50% wordt gefinancierd uit eigen middelen van de Stichting Health Valley Netherlands, 25% door de Rabobank en 25% door Academy Het Dorp. De prijs is daarmee een voorbeeld van de publiek-private samenwerkingen die het wil stimuleren. 

Focusthema’s

 

Voor de eerste editie van de Health Valley Bridge-prijs is Health Valley op zoek naar projecten die Robotica of Blockchain inzetten voor zorginnovatie. Zo is binnen het veld van Robotica bijvoorbeeld plaats voor een intelligentie robot die chirurgen helpt bij oogoperaties, maar ook voor een zorgrobot die patiënten en mantelzorgers die met dementie te maken hebben helpt om dingen te onthouden. Blockchain is niet langer synoniem met digitale valuta; de potentie van deze technologie voor andere toepassingen is door het werk van onder andere de Dutch Blockchain Collation duidelijk geworden. In de zorg zou Blockchain een belangrijke rol kunnen spelen bij het digitaliseren, organieren en vastleggen van informatie en vertrouwen. 

OVER DE WINNAAR

 

Het Radboudumc won met het project RoboSculpt, waarmee zij zich richten op robotica voor het verwijderen van bot achter het oor, het rotsbeen. De operaties zijn complex, tijdrovend en risicovol. RoboSculpt is een beeldgestuurde precisierobot, die zelfstandig in bot kan frezen. De robot verbetert condities voor de chirurg; verkort operatieduur; en verlaagt de kans op complicaties.

"Wij zijn erg blij met het winnen van deze prestigieuze prijs. Mede namens Eindhoven Medical Robotics willen wij iedereen die op ons heeft gestemd hartelijk danken. Wij zien de prijs als een erkenning van de innovatieve gedachte die ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van de RoboSculpt; het betreft namelijk de eerste autonoom functionerende operatierobot. Wij zullen het gewonnen bedrag inzetten ten behoeve van de preklinische testen met de RoboSculpt, die in het Radboudumc zullen plaatsvinden," laat KNO-arts en schedelbasischirurg Dirk Kunst van het Radboudumc in een reactie weten.