Community

De impact van zorginnovaties op de arbeidsmarkt

Geplaatst door Joseph Dommeck
Geplaatst op 27 augustus 2018 om 12:43

Vanuit WGV Zorg en Welzijn ben ik bezig met een onderzoek naar de impact van zorginnovaties op de arbeidsmarkt. Hiervoor willen wij een overzicht krijgen van nieuwe ontwikkelen op het gebied van technologie en design waarmee zorgtaken minder intensief worden.
Een oud voorbeeld is de tillift. Deze ogenschijnlijk eenvoudige innovatie heeft ervoor gezorgd dat verplegers minder tijd kwijt zijn aan het optillen van gehandicapten en bewoners van verzorgingstehuizen en dus meer tijd hebben voor andere taken.
Wij zijn dus op zoek naar de voorbeelden zoals de tillift, maar dan uit 2018. Innovaties die dus de komende jaren invloed gaan hebben.
Wie kan ons hiermee helpen? Wij kijken uit naar jullie bijdrage.

207 keer bekeken
2 reacties
1 stem

Antwoorden

Amke van der Linden
27 aug 2018

Hai Joseph! In onze innovatie database (https://www.zorginnovatie.nl/innovaties) kun je ongetwijfeld mooie voorbeelden hiervan vinden. Door te selecteren op sector (bv. 'verpleeg en verzorging') en type (bv. 'hulpmiddelen'), kun je makkelijker door de verschillende innovaties zoeken.

Een paar voorbeelden die ik nu zo snel top of mind heb, zijn:
- Abena Nova (https://www.zorginnovatie.nl/innovaties/abena-nova)
- Move_in (https://www.zorginnovatie.nl/innovaties/move)
- Nascentia verlos- en kraambed (https://www.zorginnovatie.nl/innovaties/nascentia-verlos-en-kraambed)
- ScopeControl (https://www.zorginnovatie.nl/innovaties/scopecontrol-endoscooptester)

Maar ik heb ongetwijfeld nog mooie voorbeelden over het hoofd gezien. Wie kent nog meer van dit type innovaties?

  • ja0
Marc Kalf
29 aug 2018

Hallo Joseph, Zoals al aangegeven vind je op het platform veel voorbeelden. Maar ik zou vooral bij je eigen achterban van WGV te rade gaan om met name ook te achterhalen wat de impact is in de zorginstellingen mbt het gebruik van technologie. Denk daarbij ook aan beeldzorg waardoor niet meer gereisd hoeft te worden en op afstand gekeken kan worden of verdere ondersteuning noodzakelijk is.

  • ja0