Zorginnovaties ter preventie en bestrijding van eenzaamheid bij kwetsbare burgers

15 juli 2020

Veranderingen in de zorg gaan in rap tempo. Dit vraagt veel ons aanpassingsvermogen als cliënten, patiënten, zorgverzekeraars, zorgprofessionals en ondernemers in de zorg. Helemaal bij kwetsbare burgers vraagt dit veel van hun aanpassingsvermogen. Hoe zorgen we ervoor dat het gevoel van eenzaamheid wordt bestreden en het liefst zo veel mogelijk voorkomen wordt bij deze burgers? En dat zij in alle rust kunnen genieten van hun leven.

Op Zorginnovatie.nl staan ruim 800 innovaties voor in de zorg, waaronder ook tegen bestrijding van eenzaamheid bij kwetsbare burgers zoals: ouderen, mensen met dementie en verstandelijk gehandicapten. Graag zetten we een aantal innovaties in de spotlight, die oplossingen bieden tegen eenzaamheid voor deze kwetsbare burgers.

Elke innovatie heeft ook haar eigen hulpvraag, wellicht kun jij haar verder helpen naar de volgende fasen!
 

Klikik

Begeleiders in zorginstellingen kunnen niet altijd voor iedere cliënt klaar staan om te helpen met beeldbellen met bijvoorbeeld ouders, broers en zussen. Klikik is speciaal gemaakt voor verstandelijk gehandicapten om ervoor te zorgen dat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen beeldbellen, ook als ze niet kunnen lezen en schrijven.

Klikik biedt naast een beeldbelfunctie ook de mogelijkheid om foto's, video’s en muziek uit te wisselen met een cliënt. Kiezen uit een catalogus met duizenden algemene filmpjes is ook mogelijk.

Momenteel wordt Klikik tijdelijk snel geleverd aan cliënten op voor geïnstalleerde tablets.

Maartje van Hees, CEO van ExceptionAll, het bedrijf dat Klikik uitlevert en ondersteunt: "Het is hartverwarmend als cliënten in deze voor hen verwarrende en vervelende tijd toch weer zelfstandig contact kunnen krijgen met hun familie.”

Klikik is op zoek naar partijen die hun kunnen helpen om Klikik uit te breiden met een messaging-module. Dit houdt in dat wanneer betrokkenen een e-mailberichten sturen naar verstandelijk gehandicapte omgezet worden naar een luisterbericht.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=k-8H1RoRqEk]
 

Het MIKZO® plan

Hoe meet je eenzaamheid in verpleeghuizen? MIKZO biedt hier een antwoord voor door methodisch alles in kaart te brengen en afspraken te maken cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals.

Het instrument bestaat uit 34 gebieden in 5 domeinen, waarin de zorg wordt gemeten en gemonitord. De thema’s van het kwaliteitskader en risicofactoren zitten erin. Het instrument sluit aan bij de huidige werkwijzen in de zorg en past in iedere ECD.

Sven Gutker de Geus, ontwikkelaar van het MIKZO®: ‘Het instrument is gemaakt om de kwaliteit van zorg te verbeteren door meer te meten. Met de uitkomsten is de PDCA-cyclus beter mogelijk. Een van de gebieden is infectie(preventie). Zodra er een infectie van buitenaf is komen er acties in het plan om schade te voorkomen’, zoals bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes en het wassen van de handen’.

Het MIKZO® plan faciliteert samenwerking en het maken van afspraken tussen cliënten en zorgprofessionals. Wie kan MIKZO® helpen om de meerwaarde van dit instrument aantonen voor verpleeghuizen.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=kZAX0aDPw08]

 

SilverFit Alois

De SilverFit Alois biedt stimulerende en ontspannende activiteiten voor mensen met dementie. Zo worden zij op een prettige manier gemotiveerd om fysiek, cognitief, sociaal en emotioneel actief te zijn. Hierdoor blijven bewoners en cliënten niet alleen langer fit, maar bevordert het ook het welzijn en sociaal contact tussen bewoners onderling.

Het systeem bestaat uit een beeldscherm met touchscreen en is eenvoudig in gebruik. De activiteiten op de SilverFit Alois zijn gericht op de persoon die het systeem gebruikt.

Met de SilverFit Alois is er altijd iets te doen en om over te praten. Dat zorgt voor gezellig samenzijn en minder eenzaamheid.

Verzorgende: “Mijn bewoners dutten nu niet meer in hun stoel in, maar zijn met elkaar in gesprek”

Familielid van bewoner: “Dit ding biedt een structuur. Ik heb het gevoel dat ik weer iets zinvols kan doen met mijn moeder.”

SilverFit Alois wil graag haar innovatie demonstreren in leefomgevingen om op deze manier de meerwaarde van haar zorginnovatie te tonen voor mensen met dementie.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=5uy28vKcauY]
 

 

WeSeeDo Persoonlijk

WeSeeDo Persoonlijk is een zorginnovatie die bedoeld is als aanvulling voor een fysiek consult. Het is een tweezijdige beveiligd beeldbel-verbinding waarin de arts en de patiënt/cliënt elkaar zien. Dit geschiedt, net zoals bij een fysiek consult, op afspraak door ingebouwde functionaliteiten, zodat assistenten of artsen zelf afspraken kunnen inplannen en beheren. WeSeeDo werkt voor de ontvangende partij op iedere moderne browser en device. Het enige dat nodig is, is een goede internetverbinding, een microfoon en camera. Zowel de arts als de cliënt hoeft niets te installeren. Via de uitnodigingsmail neemt de cliënt plaats in de digitale wachtkamer en de arts kan het gesprek direct starten.

Met WeSeeDo Persoonlijk kunnen de artsen de urgentie beter bepalen en de cliënten op afstand zorg blijven geven. Cliënten voelen zich gehoord en hoeven niet onnodig naar de post of praktijk te komen. Op deze manier draagt het bij aan de preventie van eenzaamheid.

WeSeeDo team: “Het is mooi dat we voor zorg- en hulpverleners WeSeeDo mogen faciliteren en dat zij via persoonlijke, gemakkelijke en veilige WeSeeDo consults patiënten/cliënten kunnen helpen.”

[video:https://www.youtube.com/watch?v=yUgJomfpx0c]

 

Samen spelen online

Om gezondheid en sociaal contact te bevorderen is het platform SamenSpelen.Online ontwikkeld met gratis en eenvoudig te spelen games. Alleen toegang tot internet en WhatsApp is nodig, zodat het laagdrempelig is voor ouderen. Door deze spelletjes komen ouderen weer in contact met(klein)kinderen, waardoor eenzaamheid op een speelse wijze vermindert. Ook bevorderen de spelletjes beweging en gezonde voeding. De spelletjes zijn laagdrempelig door de voor kinderen en ouderen aansprekende en herkenbare tekeningen. Het spelen op afstand voegt hier een nieuw element aan toe. Daarnaast worden deelnemers aangemoedigd om te klikken op links naar het voorlichtingsmateriaal van het Voedingscentrum over groente en fruit bij ouderen en kinderen.

Speel mee op SamenSpelen.Online

Fruit‘O’Maat
Eén van de spelletjes is de Fruit‘O’Maat: een spel waarbij je bijvoorbeeld de opdracht krijgt om met perzik en appel op creatieve wijze een leeuw te maken. Of een olifant met druiven en een banaan. Alle deelnemers gaan thuis aan de slag en de resultaten worden vervolgens gedeeld via WhatsApp. 

SamenSpelen.Online is op zoek naar innovaties die bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en kwaliteit van leven van verschillende doelgroepen.

Help ons impactvolle zorginnovatie te verspreiden

Kun jij ondernemers op weg helpen met hun zorginnovatie? Laat dan een review achter op de innovatieprofielen en help ze verder naar de volgende fasen!