Zelf je bloeddruk meten geeft inzicht en vertrouwen

28 mei 2019

De heer Bert M. kampte jarenlang met een onverklaarbare hoge bloeddruk. Verschillende artsen schreven hem pillen voor en nog meer pillen. Zo veel, dat de bijwerkingen daarvan zwaarder vielen dan het effect van de hoge bloeddruk. Dat gegeven riep om een rigoureus andere aanpak. Met goede voeding, voldoende bewegen en een gezond gewicht lukt het Bert nu zijn bloeddruk naar een acceptabel niveau te brengen. Bert M.: “Ik ben heel blij met de begeleiding vanuit het ziekenhuis en met de Microlife bloeddrukmeter Emma HBPM. Met Emma meet ik zelf en krijg ik inzicht in het verloop van mijn bloeddruk: waarom die dan hoger is en dan weer lager.”

Op welke manier ben je betrokken geraakt bij de bloeddrukmeting met Emma HBPM?

In het UMC Utrecht liep een project met een concurrerende meetmethode maar dat verliep niet naar wens. Toen is besloten met de Emma HBPM app te gaan testen en in dat project ben ik gestart. Dat is zo’n anderhalf jaar geleden.

Het UMC Utrecht zocht personen die de bloeddrukapp wilden uitproberen. Tweemaal per dag mijn bloeddruk meten; ’s ochtends tussen 6 en 9 uur en ’s avonds tussen 18 en 21 uur. Dat is best een inbreuk op je levensritme.

Stel dat het tien voor negen is, dan raak je toch gestrest: ‘Ik moet nu even meten’. Maar dat is niet goed voor je bloeddruk. Je moet er echt de tijd voor nemen. En je moet heel gemotiveerd zijn om dit goed vol te houden.

Wat motiveert jouw bloeddruk consequent te blijven meten?

Mijn drijfveer is de directe controle op wat er gebeurt met mijn lichaam. Ze zeggen vaak: de beste arts ben jezelf. Als je dus signalen kunt opmerken en die signalen kunt vertalen, dan weet je eigenlijk wat je moet doen.

Ik heb vijfentwintig jaar lang een veel te hoge bloeddruk gehad. Daar hebben verschillende artsen naar gekeken, in verschillende ziekenhuizen. Zij schreven mij pillen voor en nog meer pillen. Op een gegeven moment waren de bijwerkingen van al die middelen erger dan het effect van de hoge bloeddruk zelf.

Toen wees iemand mij op dokter Spiering in het UMC Utrecht, die mensen met een onverklaarbare hoge bloeddruk kan helpen. Daar heb ik geleerd mijn levensstijl aan te passen. Met gezonde voeding en met goed bewegen houd ik mijn bloeddruk op een aanvaardbaar niveau. Ik leef nu een leven met regelmaat en ik houd mijzelf op een gezond gewicht. Ik ben daar heel blij mee!

Wat is je boodschap voor mensen die kampen met bloeddrukproblemen?

Een bloeddruk zit eigenlijk raar in elkaar. Die is bijvoorbeeld nooit constant. Mijn eerste advies is daarom: breng je eigen bloeddruk in kaart. Met Emma HBPM krijg je inzicht in het verloop van je bloeddruk en inzicht waarom die druk dan hoger is en dan weer lager. Ik weet nu ook dat bij extra inspanning mijn bloeddruk daalt! Mijn hartslag is weliswaar verhoogd maar mijn bloeddruk prachtig laag.

Welke vrijheid hebben de thuismetingen jouw gebracht?

Ik schat nu zelf in of ik gerust op vakantie kan gaan. Vier jaar geleden was mijn bloeddruk veel te hoog: 200 mmHg om 120 mmHg. Toen zei de huisarts: ‘Jij gaat nergens heen. Jij blijft bij mij in de buurt en als je je niet goed voelt ga je naar het ziekenhuis.’ Ik hoef nu niet meer te vragen of ik op reis kan. Dat heeft mij vrijheid gebracht.

De specialistisch verpleegkundige volgt mijn meetresultaten. Maandelijks schrijft zij een rapport en plaatst dat in mijn medisch dossier. Via “Mijn UMC” kan ik dat inzien. Ik kan ook een vraag stellen; nog dezelfde dag of de dag erna geeft de behandelend arts mij een antwoord. In mijn dossier lees ik dus terug wat de app heeft geregistreerd en wat de verpleegkundige daarvan vindt. Dat is heel transparant. Daar houd ik van.

Emma HBPM werkt fijn en eenvoudig. Ook de bluetooth verbinding die nodig is, werkt heel goed! Ik merk dat de goede samenwerking tussen ontwikkelaar en ondernemer resulteert in een goede ontwikkeling van de bloeddruk app.