Succesvol opschalen: Start-up Mind Mansion aan het woord

27 september 2018

Voor het derde interview in de blogreeks ‘succesvol opschalen’ sprak ZorgInnovatie met twee jonge ondernemers: Melle Janssen en Lisa Slegers, beiden co-founders van Mind Mansion.

 

Kansen in de behandeling rondom angststoornissen

Met Mind Mansion kan de huidige behandelmethode van angststoornissen verbeterd worden door het inzetten van Virtual Reality, biofeedback en gamification. Dit idee kwam eind 2016 tot stand toen de vijf founders van Mind Mansion in een minor uitgedaagd werden tot het ontwikkelen van een innovatie. Melle: “De opdracht was: ontwikkel iets met een spelelement en relateer dit aan een actueel probleem.”  

Het behandelen van angststoornissen, dat was het thema waar de projectgroep zich op zou gaan richten. “Wij dachten: dat kan beter”, aldus Melle. “Als je kijkt naar de huidige behandelmethode dan ligt de nadruk eerst op ‘praten’ en vanuit daar direct ‘oefenen’ in de buitenwereld. Het oefenen is vaak een grote stap voor cliënten met een angststoornis. In het diepe gooien werkt niet voor iedereen. Dit omdat de omstandigheden zo onvoorspelbaar zijn (hoe druk is het in de bus of lift). Bovendien neemt het veel tijd in beslag.” 

Met Mind Mansion hebben de innovatoren een brug gebouwd tussen het praten en het buiten oefenen. Melle: “Als je een bril hebt die de buitensituatie simuleert, scheelt dat veel tijd. Op deze manier creëren we een veilige omgeving en verlagen we de drempel.” Lisa: “Bovendien kan de intensiteit van de oefening gefaseerd opgebouwd worden. Per case kan je bijvoorbeeld bepalen hoeveel mensen er in de lift staan.”

Inmiddels houden de ondernemers kantoor in het eLab: een ecosysteem voor innovatie binnen GGZ Eindhoven (GGZe).  Hier werken ze samen aan het testen en doorontwikkelen van Mind Mansion. Hun doel? Een aanvulling op de huidige behandelmethode bieden, waardoor meer mensen geholpen kunnen worden om beter te leren omgaan met hun angst of fobie.

 

4 tips van Melle en Lisa voor start-ups in de testfase:

 

1. Vind zo snel mogelijk een proeftuin
Toen Melle, Lisa en hun team begonnen waren er twee cruciale punten die misten. Allereerst kennis over de zorgbranche in het algemeen en specifieke kennis over angststoornissen. En ten tweede een netwerk in de zorgbranche. Zij hadden het geluk dat ze konden voortborduren op het netwerk van de docent uit hun minor. Zo zijn ze bij de GGZ Eindhoven binnengekomen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een samenwerkingspartij te vinden om samen de innovatie verder te ontwikkelen. 

2. Bouw actief aan een netwerk binnen de zorgbranche
Naast het netwerk van hun docent en GGZ Eindhoven, investeren de innovatoren veel tijd en energie in het het bouwen van een eigen netwerk. Lisa: “We kijken bijvoorbeeld regelmatig in de online agenda van ZorgInnovatie om te zien of er nog relevante evenementen in de regio zijn waar we naartoe kunnen om ons netwerk te verbreden.”

3. Investeer in kennis
Het tweede gebrek binnen het team- kennis van de zorg - is tevens iets waar ze zelf actief mee aan de slag zijn gegaan. Ze hebben zich de materie rondom angststoornissen helemaal eigen gemaakt door veel te lezen, te spreken met behandelaren en cliënten door in de praktijk mee te kijken. Op deze manier kregen ze een goed beeld van hoe een huidige behandeling eruit ziet en waar de ‘obstakels’ liggen voor de cliënt. 

4. Geef het de tijd en doe een beroep op jong talent
Tijd is een belangrijke factor als je wilt innoveren in de zorg. Lisa: “Met de zorg moet je wennen aan dat het meer tijd kost dan in de meeste branches. Dat vergt geduld.” Maar Mind Mansion staat niet stil. Melle: “Momenteel hebben we simulaties voor cliënten met claustrofobie en vliegangst, maar dit willen we snel uitbouwen. Om sneller deze groei te kunnen maken hebben we stagiaires ingezet. Zij kijken er namelijk met een frisse blik tegenaan.” 

Zo kunnen ze zich nu richten op het ontwikkelen van simulaties voor sociale angsten. Denk aan de angst om onder de mensen te zijn in bijvoorbeeld een bus (angst: ‘iedereen kijkt naar me’) of om naar een supermarkt te gaan (angst: ‘iets niet kunnen vinden en anderen mensen zien dat je aan het zoeken bent’). 

 

Stap voor stap die droom achterna!

Stap voor stap jagen de jonge ondernemers hun droom na: de behandelmethode voor angststoornissen verbeteren door Mind Mansion verder te ontwikkelen in samenwerking therapeuten én cliënten. Lisa: “We zijn nu op zoek naar nieuwe proeftuinen en zorgprofessionals die met ons willen meedenken om het samen te ontwikkelen.” Melle: “Het product zoals deze er nu ligt, is voornamelijk ontwikkeld op basis van de kennis en ervaringen van therapeuten. Maar wij vinden het belangrijk dat de cliënten betrokken blijven en dat wij met hen toetsen of zij ‘het veronderstelde’ ook echt zo ervaren.” 

 

Ben jij geïnteresseerd in een samenwerking met Mind Mansion of wil je meer informatie over dit innovatieve product? Bekijk hier het profiel op ZorgInnovatie of neem contact op via www.mindmansion.nl